‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Rabu, 7 April 2010

Maafkan ayah. Ayah tak tahu nak!


(Gambar: Nasrun merenung masa depan)

Beg galas diletakkan di atas kerusi. Badan terasa begitu letih sekali. Di luar sana udara panas ganas menampar tubuh. Petang itu maza terasa tidak bermaya. Penat tidak berhenti kunjung tiba. Keringat berjujuran.

Lepas solat maghrib mengadap anak-anak pula. Melihat kerja rumah mereka. Beberapa hari lalu cikgu beritahu yang Nasrun tidak menumpukan sepenuh perhatian di dalam kelas. Nasrun mudah teralih perhatian. Dia juga masih tidak dapat membaca seperti rakannya yang lain.

Kelmarin maza bertemu dengan seorang sahabat. Anaknya sebaya Nasrun tetapi perempuan. Kanak-kanak berusia lima tahun itu sudah pandai membaca. Gadis itu menjadi kebanggaan ayahnya.

"Baca Nasrun. Apa ini?"

Nasrun membisu.

"Tengok tangan ayah di papan putih. Huruf apa ini?"

Nasrun terus mendiamkan diri.

PAPPP!

Kuat maza menampar papan putih itu. Pinta perhatian penuh diberikan. Nasrun, Daniel dan darling terkejut.

"APA BENDA INI? CAKAP!"

"Tak nampak ayah. Nasrun tak tahu"

PANGGG!

Ringan tangan maza memukul kakinya.

(Gambar: Titisan air mata)

"Kau ni nak jadi apa Nasrun?! Belajar tak mahu. Kerja sekolah payah nak buat. Sikit-sikit penat. Sikit-sikit mengantuk. Baru buat kerja sekolah dah cakap penat.

Main seharian boleh. Dan itu aje yang kau tahu! Main! Main! Main!

Tengok kawan-kawan Nasrun kat sekolah. Semuanya dah dapat baca. Nasrun tak malu ke? Nasrun tak mahu pandai ke, ha?!!"

PANGGG!

Sebelah kaki sana menjadi mangsa pula.

"Nasrun tak tahu ayah. Nasrun tak nampak." air matanya meleleh. Tangis yang ditahan semakin nyata.

"Hai! Tulisan sikit punya besar macam ni kau kata tak nampak! Ni nak kena lagi ni... ini huruf M. Apa ni?!"

"Huruf M, ayah", jawab Nasrun dalam terketar-ketar.

"Ini huruf A. Apa ini?"

"A"

"M. A. Ma..."

"M.A. Ma..." ikut Nasrun. Sekali sekala sendunya terikut sama.

Keesokan malam jam 10.00, Nasrun mengadu sakit kepala. Baru sebentar tadi dia melakukan kerja sekolahnya. Barangkali bahang panas hari ini menyebabkan dia begitu.

Kasihan melihatkan Nasrun mengerang kesakitan, maza cuba membantu. Memicit-micit kepalanya. Akhirnya Nasrun tertidur di pangkuan.

Maza sangkakan peristiwa itu hanya berakhir di situ. Tetapi sakit kepala Nasrun berulang lagi. Kali ini dia mengadu pening kepala pula. Sampai muntah-muntah.

Sekali lagi malam ini dia tertidur di pangkuan maza. Maza memicit-micit kepalanya. Di hati maza mula tertanya-tanya, kenapa pula dengan anak seorang ini.

Diraba sana-sini. Dahi disentuh. Pipi diusap. Namun tiada simptom menunjukkan dia demam. Tetapi kenapa dia berkedaan begitu? Lagaknya seperti orang tidak berdaya!

Esoknya cikgu mengadu lagi. Nasrun telah mula menunjukkan peningkatan. Semakin positif. Di dalam kelas Nasrun mulai memberikan tumpuan kepada pelajaran. (Alhamdulilah)

Sungguh pun begitu, Nasrun juga kerap mengadu sakit kepala. Pening dan muntah.

Ini membuatkan hati maza menjadi gundah. Berombak ribut membadai jiwa. Berdebar-debar tak berhenti.

"Takkanlah perlakuan aku mengajar anak tempoh hari menyebabkan Nasrun begini. Ah, tidak. Tidak mungkin. Nasrun kuat budaknya. Setahu aku dia lagi kuat dari adiknya, Daniel. Kalau sakit atau demam, jarang benar dia hendak merenget atau melalak seperti kanak-kanak lain. Ah apa pula kali ini?"

Rungsing perihal itu, maza menyuruh darling membawa Nasrun berjumpa doktor di klinik.

(Gambar: Resah merusuh menanti jawapan. Apakah hukuman selepas ini?)

"Anak puan sihat. Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan."

"Tapi doktor, akhir-akhir ini kerap betul dia mengadu sakit kepala dan pening?"

"Hmm ... macam ginilah. Saya rasa elok Puan pergi berjumpa optometrist. Rasanya mereka boleh bantu"

"Err.. optometrist tu apa doktor?"

"Oh ya. Optometrist tu ialah pakar mata. Lebih baik puan bawa anak ini ke pakar mata di Hospital Tun Hussain Onn, Petaling Jaya. Di sana puan boleh minta kepastian lebih lanjut". Doktor itu pun memberikan alamatnya.

Sabtu lepas maza, Nasrun dan Darling memanjat tangga Hospital Mata Tun Hussain Onn. Sangka maza Hospital Mata Tun Hussain Onn ialah hospital kerajaan. Rupanya ia hospital swasta. Tak mengapalah, demi kesihatan anak dan itulah juga duit dicari selama ini.

Setelah membuat pemeriksaan rapi, doktor mata tersebut mengesahkan mata Nasrun mempunyai masalah.

Nasrun didapati mengidap astigmatism dengan kadar bacaan silaunya tinggi. Disamping itu juga, Nasrun menghadapi rabun dekat. (Ayahnya pula rabun jauh...huhuhu)

(Gambar: Nasrun mencuba cermin mata baru.)

Tiada kaedah terapi lain, kecuali Nasrun perlu memakai cermin mata. Kalau mahu buat pembedahan lasik macam en.me, kami kena tunggu sehingga umur Nasrun lapan belas (18) tahun.

Dokor juga mengesahkan bahawa disebabkan penyakitnya itu jugalah Nasrun mudah hilang tumpuan. Terutama di dalam kelas dan pelajaran yang perlukan perhatian penuh.

Ini disebabkan mata Nasrun yang cepat letih dan cepat pula berasa mengantuk, terutama ketika membaca buku di waktu yang panjang. Penglihatan jarak jauhnya juga terganggu disebabkan silauan tinggi yang dialaminya.

Kata doktor lagi, keadaan Nasrun tidak boleh dibiarkan. Ia boleh menyebabkan keadaan semakin sukar diubati. Tambahan pula pelajarannya akan terganggu. Bahkan boleh membawa kepada daya penglihatan semakin lemah!

Mendengarkan perihal itu maza tersentak. Di dalam hati ribut membadai. Dada menjadi sempit. Jantung membengkak. Sebal. Sesak. Sebak.

Rasa bersalah mula menerpa. Pantas seperti tersuluh-suluh, mahu memacul keluar. Tersembul!

Di dalam kereta maza termenung sendirian mengenangkan nasib anak maza seorang ini. Nasrun baru lima tahun sudah terpaksa memakai cermin mata. Maza sendiri setelah umur sembilan belas (19) tahun, barulah memakai cermin mata.

Tetapi apa yang paling menyedihkan hati maza ialah sikap tak usul periksa maza sendiri. Juga tidak mempercayai kata-kata anak itu: "Nasrun tak nampak, ayah!"

Masing-masing membisu. Membawa haluan sendiri. Memandang ke luar tingkap kereta.

Air mata maza hampir mengalir ke pipi. Segera maza menyeka agar si anak dan ibu tidak melihatnya. Dalam keheningan di perut kereta itu, tibalah giliran maza, dengan suara lemah, maza berkata "Maafkan ayah nak. Ayah tak tahu!"blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails