‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Rabu, 24 Jun 2009

Gadis Bukit KepisUsai menunaikan solat Isyak, wisata diteruskan. Motor Kawaski Versys 650cc mula dihidupkan. Kesan wuduk masih lagi basah melekat di tubuh.


Helmet berpenutup penuh (fullface helmet) dipakai. Sarung tangan sudah siap tersarung. But tinggi telah disematkan ke kaki. Jaket dilambungkan ke tubuh lalu membalutinya. Kaki kanan mulai diangkat dan melangkah melalui atas pelangkin. Pungung mulai rapat di atas kusyen tempat duduk itu.


Setelah membetulkan diam duduknya, klac ditekan dan motor berkapasiti besar meninggalkan pekarangan Mesjid Yam Tuan Muda, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

(Gambar: Berkelana Sendirian)Hari ini Aroy terpaksa bertolak lewat dari pejabatnya untuk pulang ke kampung. Setelah selesai segala tugasan yang meletihkan di kantor pejabat, Aroy terus memacu motornya itu.


Memang Aroy lazim menunggang di waktu-waktu begini. Hampir saban hujung minggu dia akan pulang ke kampung untuk melawat anak isterinya di rumah mertua. Jalan yang ditempuhi itu ialah Kuala Lumpur ke Palong sudah dirasai begitu akrab. Cukup sebati dengannya.


Jika disuruh pejam mata sekalipun dia tahu untuk menititi ke arah mana. Cukup baginya hanya menggunakan deria rasa dan bau, sudah memadai membawa beliau ke kampung halaman tercinta.


Motor Versys dipacu Aroy meninggalkan dari satu kampung ke satu kampung lain. Jalan Kuala Pilah ke Bukit Kepis menjadi mainannya yang menghubungkan Aroy dengan Pekan Bahau. Bahau ialah pekan yang terdekat dengan Palong.


Malam itu agak dingin dan cuacanya pula begitu baik sekali. Sekali sekala terasa embun malam menebusi jaket yang tebal itu.


Perjalanan dirasakan begitu bersahaja seperti biasa. Tiada apa yang menarik. Ia seperti rutin hari-hari yang lalu.


Sekali sekala Aroy mendongak ke langit. Bintang-bintang bertaburan melata di sana sini. Masya Allah! Indah sekali.


Dari rumah agam, rumah kampung hinggalah kepada rumah batu, Aroy menyelusurinya satu persatu di sepanjang jalan itu.


Persimpangan Kampung Sungai Duo dilaluinya tanpa sebarang masalah. Beberapa kenderaan lain dipotong agar cepat sampai ke rumah.


Aroy lebih selesa tanpa ada kenderaan mengiringinya. Lantas mana-mana kenderaan yang merangkak akan ditinggalkannya terus.


(Gambar: Ilustrasi Pucong)


Keadaan malam yang mulai larut. Udara segar mulai bertukar menjadi terlalu dingin, mengubahnya menjadi sejuk menyusup ke tulang sum-sum. Semakin jauh dia meninggalkan kampung semakin terasa kedinginan itu. Dan bermakna semakin dia ditelan belukar, semak samun dan hutan rimba di kawasan Bukit Kepis.


Di pertengahan jalan tersebut, segumpulan kabus nipis tampak memenuhi jalan. Di kiri kanan pula belukar dengan pepohon hutan yang besar-besar dan meninggi tinggi.


Aroy tiada pilihan. Aroy terpaksa merempuhinya.


Dalam kesamaran kabus itu Aroy ternampak sekilas pandang sesusuk tubuh. Lagaknya seperti kepunyaan wanita. Gadis itu sedang menanti di tepi jalan. Dalam kesamaran malam Aroy tidak dapat melihat wajah gadis tersebut. Rambut panjangnya menutupi wajah. Jubah putih yang menjadi pakaian gadis itu jelas kelihatan mengerbang ditiup bayu silir.


Di seberang jalan, di tempat gadis itu berdiri terdapat beberapa susuk tubuh lembaga lain. Ia kelihatan seperti dua orang budak dan seorang dewasa. Mereka berdiri diam, kaku di situ.


“Ah! Barangkali sedara-mara gadis ini agaknya”, Aroy cuba menyorokkan perasaan.


Namun perasaan aneh terus menendang-nendang benaknya. Menerobos dan mulai menusuk ke hati Aroy. Dia tertanya-tanya sendirian..


“Buat apalah malam-malam buta budak perempuan tu ekk? ... Oh! Baru pukul 10.30. Budak-budak perempuan sekarang bukan macam budak-budak dahulu. Dunia dah maju katakan. ... Mak bapak pun bukan hirau sangat anak-anak gadis dia orang merayau malam-malam buta sepeti ini.” Aroy sedayanya menyanggah perasaan aneh itu dengan jawapan yang demikian.


Sebaik habis sahaja telahan tersebut, sepantas itu juga kedinginan malam mulai mengganas menggigit tubuh Aroy.


Bersambung ke episod kedua.


(Episod kedua klik di sini)


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails