‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 25 Jun 2009

Gadis Bukit Kepis - Episod 2

Lantas kedinginan beku itu terus menyelinap masuk ke dalam jaket Aroy yang tebal. Seolah ada seperti kejutan elektrik menyebabkan dia tersentak sedikit.

Lantaran itu, Aroy terasa seperti melayang seketika. Seolah-olah berada di alam yang lain. Namun sekejap itu juga keadaan pulih seperti sedia kala.

Minyak dipulas lagi tanpa menghiraukan keadaan yang tadi tiba-tiba berubah secara drastik.

Tidak lama kemudian, Aroy mengesani sesuatu yang pelik.

Dia merasa asing! Di tempat yang begitu terasing baginya!

(Ilustrasi : Pocong)

Mustahil! Jalan yang lazim dilaluinya menjadi semakin kecil dan mengecil. Jalan ini tidak seperti jalan biasa, yang pernah diketahui olehnya.

Ya! Jalan ini bukan jalan yang selalu itu. Berbeza betul.

Jalan yang sepatutnya ialah jalan yang beraspal tar, ia lebar dan boleh memuatkan dua buah kenderaan dalam satu masa. Tetapi jalan sepatutnya itu sudah berubah.

Laluan itu sekarang hanya boleh memuatkan sebuah kenderaan sahaja. Ia semakin kecil dan berubah menjadi selorong pula!

Tersentak dengan perkembangan baru itu, terus Aroy menekan brek.

Di pandangnya kiri dan kanan, kelihatan dua buah rumah usang yang terlalu asing baginya. Aroy tidak pernah lihat rumah itu sebelum ini. Rumah itu terletak di tengah-tengah belukar di kelilingi oleh kebun getah dan sawit!

Aroy kembali mengamati bersungguh-sungguh persekitarannya. Dia cuba mengingati kembali. Aroy mulai sedar, jalan yang dilalui kini berupa jalan sempit berbatu berewil. Merah warnanya. Dan di tengah-tengah jalan tersebut terdapat barisan rumput. Ia sama seperti jalan di kebun-kebun felda yang terbiar.

“Ah sudah! Di manakah aku? Macam mana aku boleh berada di sini?”, Aroy mulai rasa cemas.

Aroy membuat keputusan untuk berpatah balik. Motornya itu diubah haluannya. Walaupun agak sukar dilakukan akibat lebar jalan yang kecil dan berat motor yang membebankan, dia mesti keluar dari tempat ini.

Kali ini Aroy memecut laju meninggalkan kawasan itu. Laju dan laju!

Bersambung ke episod ketiga.

(Klik sini untuk episod pertama dan episod ketiga)
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails