‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 11 Jun 2009

Hutang Mesti DibayarSemua orang maklum. Bahkan kafir harbi (kafir yang amat memusuhi Islam) pun tahu. Hutang mesti dibayar. Hutang mesti dilangsaikan!


(Gambar: Contoh Surat Kutip Hutang. Untuk gambar yang lebih jelas, sila double klik di atas gambar tersebut >>>)


Namun ada orang itu hanya tahu berjanji dan buat hutang, tetapi bab nak bayar (?!) ... memang liat. Seliat daging ayam tua goreng. Begitu payah untuk menggigit dan menelannya.

Syarikat merundum, kadang-kala bukannya disebabkan produk tidak bagus. Jauh sekali perkhidmatan selepas jualan tidak baik.

Tetapi disebabkan penghutang yang liat dan tak mahu bayar hutang menjadikan perniagaan rebah, tak bermodal! (huh! menyusahkan semua orang lah!).

Pening juga menguruskan hutang ini!

Boss pernah bertanya, "hai! Takkan masa awak belajar tak ada diajarkan cara-cara memungut hutang?" (aderk!! Buat-buat tanya pulak orang tua ni)

Di universiti, terutama di dalam bidang Pentadbiran Perniagaan atau Perakaunan, kita tidak diajar cara-cara hendak memungut hutang. Kaedah buat hutang adalah!

Jadinya, terjadilah fenomena lambakan hutang tetapi bila hendak pungut hutang masing-masing teraba-raba, terkial-kial. (huhuhuhu)

Kita hanya diajar bagaimana hendak buat hutang, mencari pemiutang (membuat kertas kerja dan memohon pinjaman di bank-bank) dan mengoptimakan pelaburan. Tidak pernah sekali pun terdengar pensyarah-pensyarah memberikan kuliah cara-cara mengutip hutang!

Budaya, Sikap Dan Didikan Orang Tua

Faktor yang lain ialah didikan orang tua. Mak cakap tak perlu susah-susah mintak hutang. Malu katanya hendak minta hutang. Macam orang minta sedekah pula.

"Tahulah si pulan tu bayar hutang kita. Tak payahlah nak minta-minta sangat. Malu tengok dek orang"

"Habis tu mak, kalau dia tak bayar-bayar juga?"

"Dia akan tanggung dosa. Hidupnya tak aman. Mati pun tak aman. Kat akhirat nanti dia akan bawa hutangnya di bahu sambil berdengkut-dengkut mencari pemiutang. Lagipun kalau kita niat sedekah kan lagi elok. Dapat banyak pahala. Nanti Tuhan akan tambahkan rezeki kita!"

(Yeap betul tu. Tapi kalau hutangnya beribu raban, juta-jutaan macam mana? Kalau setakat seposen dua, atau seringgit dua boleh lagi dimaafkan atau diikhlaskan sahaja. Ini sampai periuk nasi kita sendiri terabai. Malah ditaburinya pula 'pasir'.)

Justeru maza nak usulkan kepada Kementerian Pendidikan, agar matapelajaran memungut hutang diwujudkan di kolej-kolej, dan universiti-universiti.

Dari itu ah-long dan cetty juga mendapat manfaat. Mereka menjadi terarah dalam kaedah-kaedah memungut hutang yang porfesional, amalan baik dan berbudi perkerti mulia.

Malah penghutang juga terselamat dari mangsa keganasan. (walhal akibat dirinya juga yang liat bayar hutang!) (rujukan kes yang liat bayar hutang aje tau).

Berikut maza hendak berkongsi firman Allah SWT di dalam Al Quran Nuur Qarim.
"Dan barangsiapa berbuat demikian dengan hak dan aniaya, maka Kami kelak akan memasukannya ke dalam neraka. Yang demikian itu adalah mudah bagi Allah" An. Nisa: 36"

by mazablog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails