‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 1 Julai 2010

Bila Gaji pada hari Jumaat

Ramai ingin tahu selepas solat Jumaat berakhir awal, apakah yang dilakukan oleh lelaki-lelaki Muslimin itu.

Tidak dinafikan ada yang bergegas ke warung atau ke restoran. Juga tidak ketinggalan ke gerai-gerai sementara di bawah payung yang letaknya di pekarangan masjid.

Bahana berlaku lebih hebat lagi apabila hari gaji jatuh pada hari Jumaat. Maka akan ramai pulalah lelaki-lelaki yang syahid, terbongkang di belakang masjid setelah solat Jumaat. Semuanya gara-gara kekenyangan! Apatah lagi setelah menjamu selera dengan nasi byrani special baik punya yang dikhaskan untuk hari Jumaat.. aderkkk!!!

Tu belum lagi yang tersenggut-senggut tatkala khutubah dibacakan. Menambah keruhkan keadaan apabila imam pun sama tersenggut-senggut membaca khutubah. Lagi haru dibuatnya. huhuhu...

Berikut beberapa detik yang sempat maza rakamkan di Masjid Syaidina Abu Bakar, Bangsar.
Sementara itu, maza ingin memanjangkan ucapan jutaan terima kasih kepada AJK Masjid Syaidina Abu Bakar. Kerana memahami keadaan kami dan membenarkan kami melelapkan mata seketika walaupun jelas terpamir 'larangan tidur di dalam masjid'.


"Eh! Boleh ke baring kat sini?" tanya seorang kawan.

"Baring aje. Bukan tidur. Dia tulis kat situ dilarang tidur. Kira orait lah tu. Lagipun, kan kita niat iqtikaf. Dapat pahala," jelas maza.

Selepas mengebas-ngebas karpet mahal itu dengan kupiah, kami pun berbaring. Sambil berangan-angan dan berkira-kira apa yang akan dilakukan hujung minggu nanti, entah macam mana kami terlelap. Sedar-sedar azan Asar sedang berkumandang.

"Aderrrkkk!! Bangun-bangun. Habislah kita. Boss cari kita nanti tak jumpa. huhuhu," resah si kawan itu.

"Aduhaiii ..," maza sesal sambil mencari jalan keluar.

"Nanti kita telefon kat kerani, cakap kita ambil cuti separuh hari. Tak pun kita cakap ajelah jumpa client kat luar," cadang maza.

"Saudara, dah elok dah buat iqtikaf. Dah elok dah pergi tunaikan solat Jumaat. Banyak dah dapat pahala tu. Takkan nak tolak pahala itu hingga jadi kosong dengan berbohong! Ayuh solat Asar dulu," suara seram menerjah dari sebatang tiang.

Kami pun berpandangan sesama sendiri. Jengah punya jengah, orang itu rupanya boss yang pun sama tertidur di masjid itu.

***Jeda***

Berita lain...Sebelum atau selepas solat Jumaat, keadaan pintu keluar masuk masjid akan dilimpahi jamaah. Dalam kesesakan itu juga ada beberapa umat penyibuk di atas jalan raya menyebabkan bertambahnya kesesakan.

Dalam kalangan jamaah tadi ada yang belum makan dan ada pula sibuk dengan pelbagai urusan penting, yang sekarang ini pula tersangkut di tengah kelam kabut itu.

Si Kiah, Bedah, Peah. Tu belum lagi si Mei Loo, Rajeshwari, Susan yang sememangnya tak mengerti. Mereka juga berpusu-pusu menggunakan jalan ke masjid itu. Apa penting sangat pun maza tidak tahu. Barangkali mahu melepaskan tekanan perasaan dengan lari dari pejabat ataupun bekejaran ke pusat membeli belah. Shopping tatkala imam sedang menyampaikan khutubah!

Jadi kengkawan, sampaikanlah pesan kami ini, tak kisahlah kaum hawa hendak ke mana untuk menghabiskan waktu rehat yang panjang itu. Tetapi janganlah menyesakkan atau menyibuk di jalan-jalan ke masjid. Anda telah menghalang orang berurusan ke jalan Allah SWT (fis sabillilah).

Ingatlah, barang siapa yang menghalang orang ke masjid atau pergi berjuang pada jalan Allah SWT, kelak mereka akan ditempatkan di tempat yang seburuk-buruknya.

Apakah tempat itu? Tempat itu ialah neraka. Dan nerakalah yang selayak-layaknya buat mereka itu!

Keduanya, kalau dulu-dulu wanita kita cukup segan hendak lalu di laluan masjid tatkala orang keluar dari pekarangan masjid. Katanya tergedik-gedik, terhegeh-hengeh mencari populariti di tempat yang suci ini.

Namun pandangan tersebut sudah berubah. Beberapa wanita sanggup datang untuk mendengar khutubah. Itu baik! Tak salah.

Tetapi utamakanlah jamaah lelaki. Terutama untuk memenuhi ruang solat. Kerana hukum lelaki solat Jumaat ialah WAJIB!

Ketiganya, sudahlah berkerumun di masjid. Janganlah bising tatkala imam sedang berkhutubah atau bersolat.

Ada sesetengah dari kita yang sibuk pula berniaga di luar masjid dengan memanggil-manggil orang lain datang ke gerainya. Atau pun berborak perihal gossip sementara menunggu para jamaah lelaki sudah solat Jumaat kemudian menyerbu ke gerai mereka tatkala pulang nanti.

Keempat, sekarang ini fenomena ada wanita mengambil kesempatan dengan datang ke dalam pekarangan masjid untuk menyebarkan risalah dan promosi barangan. Tak kiralah barangan syarikat mereka atau untuk hal kebajikan.

Bukan itu sahaja, kaum non-muslim juga sudah berani mengambil kesempatan sama. Mereka menantikan di pintu pagar masjid. Kemudian menyerbu jamaah tatkala mahu pulang.

Tak kisahlah yang demikian itu sangat. Tetapi bila ke masjid, hari Jumaat tentulah ramai jamaah lelaki. Apa yang menyedihkan si perempuan itu tidak menjaga aurat. Tidak memakai pakaian sempurna. Berlengan pendek, tudung sekerat dan tanpa segan-segan memanggil-manggil orang pula kepadanya.

Tolonglah hormat pada mereka yang mahu beribadah kepada Allah SWT. Janganlah jatuhkan maruah diri sendiri di tempat suci ini dengan pakaian dan perangai seperti itu!..

Salam malam Jumaat ya kengkawan...


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails