‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Ahad, 6 Disember 2009

Penampar Shoebox Selipar Jepun

seliper
(Gambar: Seliper Jepun pujaan hatiku)

Disember 5, 2009 (Sabtu) - Hari ini akhirnya maza terpaksa mencari kasut baru juga. Sandel kesayangan dan menjadi identiti maza sudah pun putus talinya. Kata orang rumah maza, sandel tu sandel dari zaman purba.

Sudah hampir dua bulan sandel yang putus itu tidak berganti. Semuanya gara-gara mahu mencari fesyen yang sama. Bukan apa, maza rasa selesa, mudah dan telah sebati dengannya. Lagipun kalau pergi ke mana-mana, terutama ke mesjid, dan tempat yang bersesak-sesakan senang sikit terus terpa. Tak payah terkial-kial, teraba-raba mencari sandel yang macam-macam bentuk itu. Tambahan pula, kalau pakai sandel yang sudah lusuh, risiko kecurian dapat diminimakan.


(Gambar: papan tanda kedai Shoebox)

Kebetulan pula maza dapat SMS daripada Shoebox beberapa hari lalu. Sheobox ialah sebuah kedai kasut kepunyaan usahawan muda di Seksyen 8, Kota Damansara. Menurut SMS itu, mereka sedang membuat promosi 'clearance stok' dan juga sempena cuti sekolah.

SMS itu menyebut, beli sepasang kasut dapat sepasang kasut percuma.

Kata Akak (supervisor) cun sepanjang zaman itu pula, promosi kasut beli sepasang dapat sepasang percuma akan berakhir pada 07.12.2009.

Tetapi untuk pakaian dan keperluan sekolah seperti kasut, baju, beg, dan peralatan sekolah masih diberikan potongan harga istimewa.


(Gambar: Akak Supervisor sedang mempromosikan kasut sekolah.)


Belakang, sebenarnya yang hendak maza cerita di sini ialah tentang penemuan kasut sandel yang membawa ingatan maza ke kisah lalu. Ia mengembalikan nostalgia maza sedekad yang lampau tatkala mengaji di sebuah IPTA di ibu negara. huhuhu...

Ketika itu pattern dan fesyen kasut tersebut amat digemari oleh mahasiswa. Termasuklah maza. Mana-mana pergi maza akan kenakan sandel tersebut. Ia ringkas, ruggerd dan senang untuk disarung.

Kawan-kawan sepengajian mazalah yang memperkenalkan sandel tersebut.

Di kampung, biasanya maza hanya mengenakan selipar jepun. Baik ke kedai, ke padang bola atau ke pasar Selasa. Kadang-kadang terlepas hingga ke bandar Kluang. Untuk tidak nampak sangat seperti 'orang kampung terlepas ke bandar,' maza selalu diminta memakai sepatu untuk jalan-jalan ber-shopping.

Pendek kata, selipar jepun menjadi kasut rasmi kami di kampung.

Setelah masuk universiti, abang-abang Pembantu Mahasiswa (PM) juga senior memberikan tarbiah istimewa. Mereka berpesan agar selipar tidak dipakai ke mana-mana jua di dalam kolej kediaman. Kecuali digunakan untuk pergi ke tandas dan pantry.

sandel
(Gambar: sandel yang menjadi pujaan sedekad yang lalu huhuhu)

Tetapi dalam buku panduan kolej kediaman tidak ada pula frasa melarang kami memakai selipar di dalam kolej kediaman! hmm?!

Semenjak hari itu jugalah maza diperkenalkan sandel yang penuh nostalgia tersebut. Rosak satu, berganti dengan sandel yang berfesyen yang sama. Sepanjang pengajian maza di IPTA itu, fesyen tersebutlah menjadi pengalas kaki maza. Baik pergi ke kelas, tutorial, dewan kuliah dan jalan-jalan. hehehehehe.

sandel baru
(Gambar: sandel yang baru disambar dari kedai Shoebox. heheheh)

Perihal selipar jepun ini juga mengingatkan maza tentang sekumpulan gadis freshie. Mereka bertiga asyik bersama-sama ke mana-mana jua pergi. Dan mereka juga mengenakan selipar jepun ke mana-mana kawasan kolej penginapan.

Oleh kerana perihal tersebut terlalu ketara, maka para teruna di kolej tersebut menggelarkan mereka 'awek selipar jepun'. Gelaran tersebut akhirnya melekat hingga mereka graduan. Bahkan menjadi identiti istimewa untuk mereka!

Antara nama awek selipar yang maza maksudkan ialah Mazlyn, Ina, dan Gee. Apa khabar mereka sekarang ya?! hmmm
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails