‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 16 Disember 2013

Gadis Merah Pipi Bikin Abang Besar Bundar Mata


Kerteh, Terengganu; Abdullah & Nur Ain

JUMAAT (11. Okt. 2013) - Hari ini rakan sejawat wanita (36 tahun) berhias badan. Berpakaian cantik dan bermekap. Selalunya tidak begitu. Kali ini sedikit ketara daripada lazimnya. Bibir bersapu gincu merah kencana, pipinya merah jambu, sedikit pembayang mata dikenakan.

Oleh sebab rata-rata rakan sejawat di pejabat ini adalah lelaki, masing-masing tidak mempedulikan kelainan yang berlaku pada gadis itu. Jenuh si gadis bermanis muka, teman lelaki yang lain hanya berlalu membawa muka toya melilau ke sana sini di dalam pejabat. Kononnya sibuk atau bikin sibuk sama. Tiada siapa yang perasaan, dan sememangnya begitu!

Tiba-tiba bergema.

"Tolong . . . tolong . . . tolong . . . tiupkan mata masuk habuk. Tolong!!!" pinta gadis itu pada salah seorang abang besar di sini.

Abang besar dengan ikhlasnya membantu dan meniupkan mata si gadis. Selesai 'meniup' habuk, abang besar itu berkata, "Eh, eh . . . Epah . . . eh . . . eh!"

"Kenapa? Kenapa?" senyum gadis itu.

Sepasang suami isteri, semoga memperoleh barakah
"Pipi Epah ada jerawat . . . "

"Eleh . . . menyampah! Semua orang sama aje . . . " bentak Epah sambil berlalu dengan memendam perasaan geram membuak-buak.

Epah menghempaskan punggungnya di atas kerusi. 

Melopong luas mulut semua lelaki yang berada di dalam pejabat.

Beberapa saat kemudian makcik janitar (pembersih pejabat) masuk ke dalam pejabat dengan membawa mesin vakum.

"Wah Epah . . . lawanya hari ini . . . makcik tengok muka Epah berseri-seri!" tegur makcik janitor ikhlas sambil meluahkan kekagumannya.

Epah tersenyum seraya menyipu-nyipukan diri.

"Tak adalah. Makcik ni . . . ada-ada ajelah! Epah biasa-biasa aje," Epah memintal-mintal pen di tangan sambil membetulkan tudungnya.

"Oh . . . patutlah mata Epah masuk habuk tadi," bisik rakan kubikal maza si abang besar itu. Maza sekadar mengulum senyuman. Ahaks.


Karya
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails