‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 2 Julai 2009

Geruh Di Bilik Gerakan Dua

(Video: Lagu Rasmi Kolej Kediaman Kinabalu,

Universiti Malaya.Tempat Jatuh Lagikan Dikenang)


Maza keletihan. Lalu terbongkang di atas kerusi panjang rotan tiga tempat duduk di dalam Bilik Gerakan Dua. Para pelajar baru (freshie) semuanya telah bergerak ke Dewan Tuanku Chanselor sejak jam lapan malam tadi. Tinggal dua hari lagi program orientasi ini akan berakhir.


Malam ini Maza ditugaskan sebagai ‘sentry’; menjaga Bilik Gerakan Dua. Beberapa orang Pembantu Pelajar (PP) juga akan direhatkan sementara waktu setelah bertelungkus-lumus menjalankan tugas masing-masing di siang hari tadi.


Kalau tidak dirancang dengan baik, Minggu Haluansiswa ini tentunya kucar-kacir. Impaknya ialah terhadap kualiti kepimpinan dan krisis keyakinan para mahasiswa yang lain.


Bahkan tidak keterlaluan, mereka yang terpilih menjadi PP adalah dalam kalangan pemimpin-pemimpin pelajar. Mereka juga diharapkan mampu memimpin freshie apabila sessi pengajian bermula kelak.


Ada antara PP itu juga akan dicalonkan sebagai Jawatankuasa Tindakan Kolej (JTK) dan Jawatankuasa Induk Kolej.


JTK dan JIK ialah badan tertinggi pimpinan kolej-kolej kediaman di Universiti Malaya. Di sinilah Presiden, Setiausaha, Bendahari kolej yang terdiri daripada para mahasiswa bersidang. Melalui sistem demokrasi, mereka akan dipilih melalui undian majoriti oleh penghuni kolej tersebut.


Lantaran itu, Haluansiswa ialah satu platform terbaik untuk berkempen.. Erk! Tak terkecuali mencari freshie-freshie untuk dibuat ‘endut’ terutama mereka yang sudah senior.


Ketika ini juga siswi senior pula akan terasa bahang persaingan setiap kali Minggu Haluansiswa berakhir.


Lampu Bilik Gerakan Dua telah maza padamkan. Maza bercadang untuk lelapkan mata seketika.


Sejam kemudian, tiba-tiba pintu itu dibuka. Empat batang tubuh manusia menyerbu masuk. Mereka berdengkit-dengkit seolah-olah tidak mahu orang tahu.


Maza terus mematikan diri. Beku dan kaku di atas kerusi itu. Berlakon seolah-olah tidur lena seperti mayat. Di dalam hati terus berdebar-debar sambil bertanyakan geruh apakah yang menimpa diri ini.


Air-cond terus berbunyi dari kipasnya yang bergetaran. Hawa dingin terasa telah lenyap bergantikan bahang dan resah menyelubungi hati. Suasana gelap menambahkan ketegangan.


Namun siapakah mereka ini?!


Lama kemudian barulah maza dapat mengecam tuan empunya tubuh itu. Mereka ialah lain tidak bukan sahabat PP juga. Mereka itu ialah PP Naz (Nazarudin Hashim @ Pak Din), PP Sam (Saiful Azhar Mokhtar), PP Joe (Johari Johanis) dan ketua PP iaitu PP Achik (Daud Jamali – bekas guru dan dia seorang yang matang).


Mereka terus bergerak ke bahagian belakang meja. Meja besar ini melingkar seumpama berbentuk ‘U’. Mereka berselindung di situ. Salah seorang daripada mereka memegang lampu picit. Lalu menyuluh sekitar bilik ini.


Tiba-tiba mereka menyuluh ke muka maza.


“Eh! Siapa tu?”, bisik salah seorang daripada mereka.


“Hmm PP Zeus lah. Biarkanlah dia tidur. Tidur mati tu.”, mereka membuat telahan sendiri.


Memang di masa Haluansiswa kami dikehendaki memakai nickname. PP Zeus ialah nickname maza untuk sessi 1996/97 dan sessi 1997/98 pula PM (Pembantu Mahasiswa) Aroy.


Kemudian mereka menyelongkar mencari sesuatu. Kelakuan mereka agak aneh. Memang aneh. Pelbagai soalan mula menerpa di benak maza.


Kenapa mereka lakukan sedemikian rupa? Kenapa tidak mereka pasangkan lampu sahaja? Apakah yang mereka hendak sembunyikan? Kenapa mereka terhendap-hendap bagaikan musang mencuri ayam? Bukankah mereka PP-PP, bahkan di antara mereka itu ialah ketua kami?


“Ha! Dah dapat dah. Ni failnya. Jom, jom, cepat. Sebelum dia orang balik.”


Mereka terus menyerbu ke bawah meja di hujung sebelah sana berhampiran nakoh tingkap. Tingkap itu pula memanjang dari atas hingga ke lantai menggantikan dinding konkrit. Langsir labuh panjang mencecah bumbung dan lantai. Langsir itu berwarna merah kencana melindungi tubuh mereka dari pandangan orang di luar tingkap.


Mereka terus menyelak satu persatu kertas di dalam fail besar itu. Mereka berkerumun bagai ikan seluang mengerumun taik. Hingga kepala bertemu kepala. Kelakuan mereka seolah-olah FBI menjalankan siasatan rumit kes sendikit yang amat berbahaya.


Maza bangkit perlahan-lahan. Mengendap setiap gerak-gerik mereka.


Siang tadi di dewan makan, maza ada terdengar dari mulut PP Naz. Dia sedang bercakap dengan PP SAM , PP Zain , PP Ujang dan PP Achik. Mereka ini senior maza. Mereka sudah dua kali menjadi PP.

“Malam ni jangan lupa. Kita buat operasi.”, kata PP Naz separuh berbisik.

Ketika itu maza hanya terfikir mereka hendak menjalankan 'operasi sergah hendap' seperti biasa. Iaitu operasi menangkap mereka yang melanggar undang-undang dan peraturan kolej. Jadinya maza tidak hairan sangat. Tetapi sebaliknya, malam ini, apakah yang mereka hendak lakukan pula?


Sesekali mereka tertawa. Sesetengah isi fail tadi diasingkan lalu dimasukkan ke dalam fail yang berlainan. Fail khas itu diletakkan di sisi PP Jeo. Kemudian mereka tertawa lagi bagai ketawa orang jahat.


“Psst! Psst! Woii, korang buat apa tu ha?! Buat operasi diam-diam ke?”, perasaan ingin tahu maza tidak dapat dibendung lagi. Akhirnya maza sergah mereka.


Mulanya mereka terkejut beruk. Ada yang terbalik ke belakang. Kemudian mereka berkata, “Shhh. Slow-slowlah. Eh! Bukan ke kau tidur tadi?”


“Memang ler aku tengah tidur. Tapi tersedar sebaik korang terhendap-hendap macam pencuri ayam. Ini apa hal ni wei?”


“Alamak, kecoh lah kau ni! Alang-alang kau dah tau, dah mari sini. Operasi ni di antara kita aje tau. Hanya untuk budak-budak PP senior. Orang lain jangan bagi tau.”


Terdapat lebih kurang tiga puluh orang PP. Kami terdiri daripada gabungan pemimpin kolej lelaki dan wanita.


“Wokey. Tapi … inikan fail budak-budak freshie tu? Siang tadi kita dah meeting dan asingkan mana-mana freshie yang boleh tinggal di sini dan yang akan dikeluarkan?”


Memang sesetengah freshie akan dikeluarkan dari kolej kerana tempat penginapan terhad. Lagipun ada juga senior yang akan kembali menginap di kolej kediaman ini setelah sessi bermula.


Jadi PP telah diberikan tanggungjawab utama mengenalpasti freshie yang harus dikeluarkan dan freshie yang akan disimpan sebagai orang yang berguna untuk kolej.


Oleh itu kami mempunyai kuasa BESAR untuk memilih siapakah yang layak menginap di kolej tercinta ini! Hehehe...


Fail cadangan penginapan freshie ke Kolej Kediaman Kinabalu ini akan diserahkan kepada Pengetua Kolej untuk tapisan seterusnya. Setelah itu nama-nama yang berjaya akan diumumkan.


“Shh!.. Apa kau tau. Sekarang ini kita buat pilihan semula. Dah jangan banyak cakap. Kau pilih mana berkenan dan tak berkenan di hati kau. Kemudian kau masukan ke tempat fail yang sepatutnya.”, kata PP Joe.


“Wei! Kita pilih budak-budak perempuan yang cun-cun, yang cantik-cantik aje masuk kolej ini, tau! Budak-budak lelaki yang handsome-handsome sikit tu kita tolak tepi. KIV.”, jelas PP Achik pula.


Maza menggaru kepala tanda tidak faham, “Kenapa pulak?”


“Budak perempuan yang cun kita masukan ramai-ramai. Jadikan kolej kita paling ramai budak-budak cun. Hehehe. Best sikit dan senang sikit la (wink, wink). Budak lelaki yang handsome atau macho tu, kita keluarkan. Dia orang jadi pengacau aje kat sini. Habis peluang kita nak mengurat nanti”, jelas PP Achik lagi.


“Wow!!! … macam tu rupanya…”, apalagi tidak perlu menunggu lama, maza terus menceburkan diri bersekutu dengan mereka. (ngeh, ngeh, ngeh - sengih macam orang jahat gitew).


Sesekali kami ketawa, sesekali kami akan mengeleng-gelengkan kepala saraya berkata, ‘Wooooo cantiknya... simpan, simpan…” atau “Cis! Ancaman-ancaman. Tolak tepi dia ni. Tolak tepi!” (hehehehe).


Tiba-tiba maza baru teringat, lalu bersuara. “Cop, cop, cop!. Jadi aku ni dulu korang pilih sebab aku tak encem lah ya? Huh!”


“Hehehehhe … Ah! Ko tu special sikit. Lain cerita. Sambung kerja. Sambung-sambung.”, PP Achik memberikan jawapan yang agak melegakan hati. (hehehe)


Selesai mengasingkan kesemuanya, kami berbalas senyuman puas kepada diri masing-masing. “Ingat! Ini rahsia antara kita aje tau!”, PP Achik, Naz dan SAM saling mengingati kami semua.


Usai segalanya, maza kembali berbaring dan menjaga Bilik Gerakan Dua itu.


Entah bagaimana maza terjaga kembali. Jam menunjukkan sudah tengah malam. Jarum pendek berada di nombor dua, dan jarum panjang pula di angka enam.


Sesekali terdengar suara perempuan. Mereka berbisik-bisik sesama sendiri.


“Hey! Yang ini encem la. Masuk balik kat dalam fail dipilih. Hehehhe”

(…)

“Alamak! Budak perempuan ni pulak dimasukkan ke dalam kolej. Keluar,. Keluarkan cepat. Huh! Habis saham aku nanti?! Psst, gantikan dengan budak sana tu. hehehhehe


Esok pagi-pagi maza laporkan kepada ketua PP, si PP Achik.


“Tenang PP Zeus. Tenang! Semuanya boleh diaturkan. Senang aje tu.”


“Macam mana?!”


PP Achik mengerling kepada PP Sam, Naz, Zain, Ujang dan Joe.


“Aku kan ada aksess. Karang sebelum kita serahkan fail tu, kita operasi lagi. Final punya.”, jelas PP Achik lagi.


“Wakakaka…”, maza tertawa setelah merasa bahawa keselamatan projek semalam dan kelancarannya kembali tidak tergugat.


“Opss! Gulp! Slow-slow ketawa itu… Ingat jangan sampai sesiapa tahu. Rahsia antara kita. Dah jom kita makan dulu”, ingatan itu dibawakan oleh PP Joe.Glossari: endut – Johor;- kekasih.


Pinggan Ayan: Psst, den dah bagi tahu kek korang. Korang jangan lak pecahkan rahsio ni yo! Janji yo! Biar pecah nasi berlauk sotong di perut, tapi rahsia jangan sampai pocah lak, tau!!! huhuhu


*** This memory is special tribute to welcome all undergraduate; the freshie. Welcome guys to the new world.. hehehhe
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails