‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Selasa, 28 Jun 2016

TIPS PERNIAGAAN BERJAYA: AKAUN PENGHUTANGMemang ekonomi sekarang ini sempit. Ramai peniaga yang senak dan terhenyak. Harap-harap dengan adanya 'duit sumbangan raya' daripada kerajaan, bantuan BR1M dan kenaikan gaji kakitangan awam (Julai 2016) mampu memberi sinar kepada ekonomi negara dan peniaga. Bolehlah para peniaga menarik nafas sedikit lega.

USAH BERBANGGA dengan BANYAKNYA AKAUN PENGHUTANG (RECEIVABLES ACCOUNT) dan TEBALNYA INBOIS, sekiranya jumlah aliran tunai di bank dan tangan jauh merosot ke paras sesak 30% berbanding jumlah akaun penghutang.

Memang benar akaun penghutang merupakan instrumen penunjuk jualan, larisnya permintaan produk dan kekukuhan perniagaan masa depan. Jumlah akaun penghutang hanyalah angka 'janji' bayaran dibuat dan bukan lambang 'cash flow' (aliran tunai) sebenar yang seseorang peniaga itu perlukan.

Dalam mengendali pusingan operasi perniagaan (business cycle), wang tunai amat mustahak. Gaji pekerja, bil utiliti, kos pembekal, kos bahan mentah, kos pengangkutan dan kos barang dijual perlukan RM yang dibayar secara tunai. Kos semasa tersebut merupakan liabiliti asas yang perlu ditanggung dengan mengeluarkan modal tunai awal.

Sekiranya, perniagaan menghadapi masalah gangguan wang tunai, bil-bil daripada akaun penghutang ini tidak dapat membantu. Hutang yang dibina itu masih belum berbayar; masih bergatungan, dalam bayangan. Pihak pembekal, pengeluar dan pekerja tidak akan menerima nota 'receivables account' ini sebagai transaksi yang sah diperlakukan. Mahu atau tidak, peniaga perlu mendapatkan sumber kewangan baharu bagi menampung kitaran perniagannya sama ada mencari pemodal, menjual syer atau meminjam wang.

Apabila peniaga meminjam wang, bermaksud kadar bunga dikenakan oleh pihak bank. Akibat daripada pengurusan akaun penghutang (receivables account management) tidak cekap menyebabkan peniaga akan tercekik dan terheret sama dalam kancah 'hutang', malah menyebabkan pengurangan jumlah keuntungan sebenar berikutan kos bunga bank dan kos mengutip hutang sudah terlibat sama.

Jika akaun penghutang ini tidak diurus dengan baik, tidak dituntut dengan tegas (kebanyakan orang-orang Melayu segan menuntut hutang dek kerana menjaga budi bahasa, kasihan dan lemah lembut), perniagaan mereka menghadapi risiko paling besar iaitu "gulung tikar" (winding-up) dan bankrup.

Kesimpulannya, kepada penghutang janganlah menyusahkan diri dan menyusahkan pemiutang. Hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut. Usah berbicara tentang membina tamadun bangsa yang hebat, jikalau hutang yang mengikat diri itupun selalu dimungkiri; lari daripada menjelaskannya. Perniagaan bangsa sendiri disabotaj dengan janji mahu bayar tetapi hutang tidak pernah mahu langsai. Bagaimana bangsa, negara dan diri sendiri mahu maju, kalau diri sendiri tidak dapat mengendalikan hutang dengan melunaskannya.

Bagi peniaga, hati kena tabah, cekal dan akaun penghutang perlu diuruskan dengan baik. Hutang kena pungut, kena tuntut. Amalkan jualan tunai. Biarlah jualan tidak nampak meriah dengan bertimbunnya inbois bertempoh (hutang) tetapi kita tidak terbeban dengan kancah mainan silap mata sebegini. Kecualilah jika kita berniaga untuk membuat kebajikan dan bukan untuk cari makan harian. Tidak salah hutang lapok itu dihalalkan untuk segera masuk syurga, namun janganlah bersekonyong-konyong menghalalkannya tanpa menuntut terlebih dahulu sebabnya peniaga ada tanggungjawab lain di atas hutang iaitu kepada pekerja, pembekal dan ahli keluarganya.

~nota bisness satu kali~
ammak
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails