‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 26 Februari 2011

Mengapa kita perlukan mahasiswa terlibat dalam politk - MPP?

Hari ini maza sudah terlepas mesyuarat agong PIBG yang julung kalinya maza secara rasminya harus pergi. Ini disebabkan anak sulung maza, Nasrun, sudah bersekolah rendah. Namun qada dan qadar Tuhan mengatasi segalanya. maza dan keluarga diserang cirit-birit.  


Mengapa kita perlukan mahasiswa terlibat dalam politk?

PIBG dengan perlantikan pimpinannya di dalam mesyuarat agong itu juga sebuah politik. Proses pemilihan secara majoriti itu adalah sebahagian proses demokrasi.

Politik secara ringkasnya ialah siasah. Iaitu sebuah jalan atau arah atau panduan untuk penerusan kehidupan. Atau mungkin boleh diperkatakan sebagai satu wadah cara bawaan kehidupan dalam gerombolan kawanan sosial.

Tatkala di sekolan PIBG dibentukkan untuk menjaga kebajikan pelajar, guru dan ibubapa. Juga menentukan kesepaduan, kesepakatan hubungan sosial untuk memajukan institusi sekolah yang diwailinya.

PIBG juga bertindak sebagai check & balance kepada pentadbiran dan perlaksanan persekolahan. 

Sebagai contoh jika PIBG melihat sesuatu program yang dilaksanakan boleh memudharatkan anak-anak murid, PIBG boleh menyuarakan pandangannya secara kolektif kepada pentadbiran sekolah. Seperti berkhemah di musim tengkujuh yang dianjurkan oleh guru pengakap umpamanya. Atau yuran yang tidak sepatutnya dikenakan umpamanya. 

Suara kolektif ini atau suara ramai ini dapat membantu banyak pihak dalam memahami aspirasi sesebuah institusi dengan jelas dan bersaluran sistematik.
Lagi contoh gunanya PIBG ialah membantu pihak sekolah memajukan anak-anak murid yang juga anak-anak mereka. Sebagai contoh mengadakan kelas tambahan, tingkatkan kelas fardhu ain, menjalankan projek membina bumbung siar kaki.

MPP/M (Majlis Perwakilan Pelajar / Mahasiswa) 


Gambar: Satu ketika dahulu kala
zaman pecah batu purbakala sang saka purnama antira utama dunia suka duka.


Sebaik anak-anak melangkah keluar dari sekolah menengah dan terjun ke institusi pengajian tinggi, PIBG sudah tidak ada lagi. 

Saat ini ramai antara para mahasiswa sudah berusia dewasa. Pendekatan juga harus berbeza dalam menelusuri arah sosialisasi dan kebajikan mereka. Ruang lingkup sudah menjadi luas dan layanan menjadi berbeza sesuai dengan perkembangan emosi, psikologi, fizikal, minda dan minat yang terarah kepada sesuatu objektif.
Tatkala ini pelajar-pelajar dulunya di bawah bumbung sekolah sudah berkembang ke paras tingkatan yang lebih tinggi. Mereka ini benar-benar golongan peralihan remaja ke pemuda dan maju ke dewasa.

Dalam kata lain mereka sudah tahu menjaga diri sendiri dan mahu membimbing diri dalam bentuk sosial yang tertentu sesuai dengan panggilan kedewasaan itu sendiri.
Lantas ketidakadaan ruang PIBG yang mengawasi setiap tindak tanduk pentadbiran, perjalanan pelajar, pengurusan, kebajikan, chekc & balance dan sebagainya. Oleh itu terdapat satu ruang yang harus di isi.

Nah di sinilah terdapat keperluan untuk mewujudkan sistem perwakilan pelajar/mahasiswa dan dicapai melalui proses demokrasi.

Menyorot kembali di sekolah, anak-anak murid atau pelajar telah diasuh untuk melantik seorang ketua mereka dan membentuk sebuah organisasi. Ini sesuai dengan hubungan psikologi bahawa manusia itu haiwan sosialis. Iaitu gerombolan haiwan yang hidupnya  cenderung memerlukan/punyai ikatan dan kaitan sesama mereka dan saling melakukan hubungan, kontek, kebajikan dan politik sesama mereka.

Anak-anak murid ini diasuh untuk berorganisasi dengan melantik lewat ketua darjah hinggalah ketua pelajar. Semuanya bersandarkan mudah diuruh, mudah diarah, dipengaruhi dan mendapat tindak-balas yang segera lagi tepat!

Demikian halnya dengan MPP ini. Cumanya ia lebih berkembang luas. Sekarang mereka sudah mengerti atau sedang mendalami kehidupan sebenar. Oleh kerana mereka semakin dewasa, mereka perlu menjaga kebajikan diri sendiri tanpa menaruh harapan besar pertolongan keluarga!

Mereka juga perlu diasuh untuk bersosial agar tidak menjadi pelajar jumud dan petingkan diri semata-mata. Untuk itu perlukan keterlibatan politik.

Untuk menyampaikan maksud dan membela diri suara individu lebih kedengaran apabila dijadikan kolektif dan satu suara. Lantas dibentukan gerombolan yang dipanggil wakil-wakil pelajar yang digelar MPP dan dipilih melalui sistem pilihanraya kampus sebagai wadah proses demokrasi anutan rakyat negara ini.

Manfaat daripada proses ini amat besar antaranya melatih anak-anak muda ini menjadi pemimpin, berkomunikasi dengan berkesan, bersosial yang lebih baik, tidak mementingkan diri dengan menjaga kepentingan bersama, pengaliran informasi yang berkesan antara dua pihak iaitu pentadbiran dan pelajar, memparktikan pelajaran dan pendidikan, sebagai check & balance dan sebagainya.

Kajian kes

Dahulu di zaman maza terdapat dua parti di dalam kampus bertanding di dalam proses pilihanraya ini iaitu BMB (Barisan Mahasiswa Bersatu - cenderung dengan pentadbiran) dan NADI.

Kedua-dua pasukan ini bertembung di atas nama proses demokrasi untuk memilih MPP. Kedua-duanya demi kebajikan pelajar.

Cuma BMB (sekarang ini dikenali Aspirasi Mahasiswa) bermanifestasikan menjadi orang hubungan antara pentadbir dan pelajar.

NADI (sekarang dikenali Pro Mahasiswa) pula membawa wadah pengantara antara pentadbir dan pelajar.

BMB lebih mengutamakan perkembangan sosial, budaya dan merealisasikan aspirasi kerajaan dan pentadbiran uiversiti.

NADI pula dikatakan membuat perimbangan sosial, budaya dan menjajarkan kebajikan pelajar, mempraktikan displin ilmu dalam bersiasah.

Jadinya di bawah BMB mereka seperti menggalakkan perhubungan sosial yang lebih luas dengan keterbukaan bebas. Kebanyakkan masa mereka akan setia bersama pentadbir. Maka tidak hairanlah di bawah perwakilan BMB kampus lebih bebas untuk mengadakan pesta budaya, jemputan artis dan hubungan sosial antara siswa dan siswi yang bebas.

Sebagai contoh tatkala BMB memerintah, konvoksyen akan menjadi meriah dan diberikan nama FESKUM (Festival Konvokesyen UM). Maka meriahlah pesta konvokesyen pada tahun itu.

Di bawah pentadbiran NADI pula sering memberikan garis panduan dalam bersosial, perbincangan lebih banyak diadakan antara pentadbiran dan pelajar. Gerakan-gerakan keterbatasan gender dalam memelihara aktiviti sosial (almaklumlah mak bapak jauh dari mata) dan kesyumulan ilmu hendak dipraktikan.

Untuk pesta konvokesyen pula mereka gunakan ESKUM (Ekspo Konvokesyen UM). Gerai juga banyak, lagu-lagu yang dimainkan juga berupa lagu-lagu nasihat dan nasyid.

Harus diingat, di universiti ada pelbagai displin ilmu daripada kedoktoran, farmasi, kejuteraan, sains tulen, sastera, politik, perniagaan, perakaunan, kimia hinggalah pengajian Islam. Jadinya pelbagai bentuk manusia ada di situ dengan berjumlah berbelas-belas ribu orang pelajar. Manakala pihak pentabiran pula sekadar beberapa ribu sahaja. Justeru tangan-tangan pentadbiran adakalanya tidak tercapai untuk memerhati para pelajar. Harus diingat sekarang ini para pelajar sudah semakin dewasa sudah pun membentuk jati diri, kejituan jiwa. Jiwa memberontak, jiwa remaja, jiwa berhibur, jiwa ketuhanan dan macam-macam lagi.

Jadinya untuk mereka sama-sama menjadi diri, berkomunikasi dengan berkesan, bersosial dengan baik, saling menjaga kebajikan, mereka harus diurus dengan suatu sistem yang lebih bertamadun! Itulah dia dinamakan MPP.

MPP bukanlah perkara baru. Ia telah dipraktikan lama dahulu dan ianya bukan berlaku di Malaysia nan tercinta sahaja. Ia adalah melewati seluruh dunia. Ini jugalah yang membezakan sekolah, maktab guru atau tentera, sekolah jahat, kandang penjara dan institusi pengajian tinggi!

Jadinya mereka yang menolak politik kampus ini yang kononnya hanya menyeru suruh belajar duduk diam di rumah, mentelaah tanpa praktik, membaca sahaja buku-buku dan berdiam diri, maaflah secara peribadinya maza rasa ianya tampak kedangkalan. Mereka adalah manusia yang perlukan sosial dan bukannya robot. Mereka itu bergerak satu tempat ke tempat lain. Mobilisasi ini perlukan penunjuk arah dan jalan dalam bersosial, berinteraksi dan menjaga kebajikan yang digarapkan dalam ringkasannya ialah siasah!

Kebiasaannya mereka yang hanya berdiam diri, duduk sahaja sambil berpeluk tubuh, buka dan tutup, berorentasikan peperiksaan dan taat melulu adalah golongan yang pentingkan diri dan tak tahu hendak bersosial. Tidak tahu berkomunkasi, tidak berbudaya tinggi. Kelak apabila sesuatu kepincangan menimpa diri barulah terngadah!

Sedangkan pelajar separa masa (part time) juga menghadapi kesukaran tidak tahu mahu merujuk ke mana. Tidak ada saluran. Suara mereka acapkali tenggelam. Kadang-kala mereka diabaikan. Inikan pula mereka yang mengaji sepenuh masa dan tinggal di kolej-kolej kediaman. Sudah tentu macam-macam perkara boleh berlaku.

Maza cukup bersetuju jika dikatakan para mahasiswa harus berpolitk sesuai dengan suasana dan bersederhana dalam segala segi. Lagipun sesuatu yang bersangatan boleh membawa mudharat diri.

Sepekara lagi, mereka yang berkecimpung di dalam MPP ini ialah kalangan mereka yang bijak dengan CGPA mesti tidak kurang daripada 3.00. Jadi pada mereka yang beranggapan mereka ini 'berdegung' silalah fikirkan semula.

Kalaulah diambil pendekatan mereka yang 'kedengaran' menyanggah polisi pentadbir dan kerajaan maka dibuang, atau ditarik PTPTN atau diancam pelbagai perkara lagi, sudah tentu ini bukanlah tindakan demokrasi dan merupakan dictatorship -yang ditolak oleh majoriti masyarkat dunia.  Sebab itulah kita perlu adakan perbincangan, mesyuarah dan pendekatan deplomatik agar tidak kelihatan diktaktor.

Kalau ia tetap diamalkan dengan acaman-ancaman tersebut, maka tidak perlulah diadakan MPP dan jadikan universiti itu sebagai sebuah kandang atau pusat latihan tentera, atau pusat pemulihan sahaja yang hanya menerima satu arahan iaitu daripada pihak atasan.


Psst: sekadar penerangan ringkas sahaja. Dan maza melantun-lantun gitew.. hahaha
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails