‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 17 Oktober 2015

Peristiwa Sehari Sebelum Majlis Konvokesyen Universiti Malaya 2015

16 Oktober 2015, UMKL - maza berkesempatan untuk menghadiri taklimat konvokesyen Universiti Malaya bagi tahun 2015. Sudah lama benar maza tidak menjejakan kaki ke Dewan Tuanku Canselor ini. Kalau tidak silap, maza telah meninggalkan majlis yang sama hampir lima belas tahun yang lalu.

Univeristi Malaya: Saat di kemuncak


Sessi taklimat ini membawa maza terimbau kembali peristiwa pertama kali maza menjejaki kaki ke Universiti Malaya sehingga bergelar graduan. Di varsiti inilah susah senang, jerit perih, bertekelumus lumur berjuang demi ilmu, segunung harapan dan segulung ijazah.

Dewan Tuanku Canselor: Sessi taklimat sedang bermula


Dewan Tuanku Canselor: barisan lampu sorot

Seperti biasa, setiap kali melibatkan kehadiran Canselor (bagi Universiti Malaya ialah Sultan Nazrin Shah, Sultan Perak) akan melibatkan protokol yang ketat. Justeru sebagaimana lazim, majlis keraian penganugerahan ijazah ini akan didahului dengan perbarisan hormat dan pemeriksaan perbarisan ke bawah duli Sultan. Kadet dari pasukan PALAPES (Pasukan Latihan Pegawai Simpanan) Universiti Malaya akan melaksanakan upacara kehormat ini dengan diiringi oleh pasukan pancaragam askar Renjer.
Selepas upacara pemeriksaan ini, Tuanku Canselor bersama-sama Pro Cancelor, Senat, Sarjana, Ilmuan, Pegawai Akademik, Pegawai Univerisiti akan berarak masuk. Majlis gilang gemilang akan bermula di dalam dewan mulia tersebut.

Ketika taklimat disampaikan, pegawai majlis, aturcara dan protokol menunjukkan cara memakai pakaian akademik atau dikenali juga sebagai jubah. Setiap fakulti mempunyai warna jalur 'hood' masing-masing. Sebagai contoh Fakulti Pentadbiran Perniagaan berwarna perak, Fakulti Sains; kuning, Fakulti Pergigian: merah, Fakulti Sastera dan Sains Sosial; merah jambu, Fakulti Akademik Islam; hijau tua, Fakulti Perakaunan; biru muda.

Pakaian Akademik Univeristi Malaya: Bermula dari kiri Sarjana Muda, Sarjana dan Doktor Falsafah


Jubah akademik Universiti Malaya bagi sarjana muda dan sarjana (master) hanya terdapat sedikit perbezaan iaitu pada lengannya. Manakala bagi ijazah kedoktoran falsafah jubah yang dikenakan berbeza dengan pemengang ijazah sarjana. Jubah ijazah kedoktoran mempunyai dua tone warna yang ketara iaitu biru dan hijau selain warna 'lining' di hood berbeza warna mengikut fakulti. Topi yang dikenakan bagi pemegang ijazah sarjana muda dan sarjana dipanggil "mortar board", manakala ijazah kedoktoran dipanggil "bonnet".

Selesai majlis taklimat tersebut, maza mula membuat hal (hik hik). Maza cuba merakamkan detik-detik manis para graduan dengan mendorong mereka untuk melakukan aksi pengambaran (yang senonoh aje tau... hik hik hik).

Abang besar bikin hal. (hik hik)

Pada awalnya adik-adik graduan ini malu-malu hendak berkomunikasi sesama rakan graduan daripada fakulti yang lain. Masing-masing membuat hal dengan kumpulan masing-masing atau dengan keluarga dalam merakamkan gambar.


Kasihankan keadaan itu, maza mendapat idea dan bertindak untuk menggabungkan mereka bagi mendapatkan shot penggambaran yang terbaik. Rupanya cempedak menjadi nangka, tanpa disangka-sangka ilham lantun-lantun maza itu disahut dengan baik oleh adik-adik, pakcik dan abang-abang termasuklah graduan berasal dari luar negara (Iran, Pakistan dan China).Pada awalnya mereka kelihatan malu-malu dan "keras kejung" ketika mula-mula diminta berbaris dan bergambar. Antara graduan yang terlibat ialah dari Fakulti Akademik Islam, Pergigian, Sastera, Sains, Kejuteraan, Pusat Pengajian Kebudayaan. Namun setelah beberapa rangsangan dan rakaman foto dilakukan, semua tembelang, keghairan dan kegembiraan terzahir. Aksi-aksi kegembiraan begitu ketara dan sesetengahnya menampakan kejantanan yang terserlah (hik hik hik).


Sebagai imbuhan pengaturan pengambaran tersebut, maza pun mengambil kesempatan untuk bergambar sama. Kata orang melepaskan gian, meraikan dan mengambil semangat mereka (alo lo lo kanzzz?)


I'm the best, I'm the best, 1'm the best; yes you are the best!
hik hik hik

blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails