‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 7 Disember 2015

MENATANG ANAK, MEMBELAI SAYANG: MELANKOLIA SEORANG AYAH

Abu Muaz (24 hari)  sedang nyenyak tidur di bawah belaian tangan kasar ayah

Si kecil Abu Muaz dalam telapak tangan ayah. Dibelai. Dimanja. Disayangi. Dirindui. Dilindungi.

Dewasa nanti, belailah ayahanda dan bonda mu dengan jiwa dan genggaman jejari lembut kasih sayangmu.

Salah silap ayahanda dan bonda dalam melindungimu, ayahanda dan bonda mohon ampun dan perlindungan daripada Allah SWT jua.

Ya Allah, peliharalah Abu Muaz sebagaimana Engkau pelihara para ambia dan para solehin. Perelokkanlah akhlak Abu Muaz sebagaimana Kau memperelok dan memperindahkan akhlak kekasih-Mu, Nabi Muhammad Rasulullah S.A.W.

Selamat datang ke alam dunia wahai Abu Muaz (4 jam dari masa kelahiran)
 Abu Muaz dilahirkan pada 4 November 2015. 

Lahirnya Abu Muaz ketika keluarga sedang menghadapi cabaran hebat. Ayahanda dan bonda yakin setiap anak yang dilahirkan ada rezeki bersamanya. Firman Allah SWT dalam surah Al Isra': 31, "
“Dan janganlah kalian membunuh anak kalian kerana takut miskin Kami adalah memberi rezeki mereka dan kepada kalian sungguh membunuh mereka adalah dosa besar."

"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka." (At Thalaq: 2-3)/ayat seribu dinar

"... Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa." (Surah Taha: 132)


Abang Long Nasrun menyantuni Abu Muaz yang baharu kembali dari hospital.

Nukilan ayahanda
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails