‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Jumaat, 21 Jun 2013

Kita adalah MusafirKetika itu usia Imam Syafie baru 40 tahun, beliau sudah menggunakan tongkat untuk berjalan. Kemudian ditanya mengapa beliau melakukan sedemikian rupa, padahal tubuhnya masih sihat dan gagah tanpa ada sebarang keuzuran.


Lalu Imam Syafie menjawab, “Supaya aku selalu ingat bahawa aku adalah musafir menuju akhirat. Demi Allah, aku melihat diriku umpama sesekor burung yang dipenjarakan dalam sangkar yang terbuka pintunya, tetapi kakiku masih terikat di sangkar itu. Sesungguhnya, aku tidak ingin lagi untuk terus bermukim di dunia, tidak kuizinkan lagi teman-temanku memberi hadiah atau mengingatkan aku akan nikmat dunia ini . . . kecuali sekadar keperluan yang wajib bagiku!”


BERBEZA

Berlainan dengan kebanyakkan lelaki di zaman ini. Tatkala umur 40-an itulah terasa diri ingin diremajakan kembali. Apa tidaknya, ramai mula memasang angan-angan untuk bermain mata dengan gadis-gadis. Kata seorang sahabat mahu 'menguji pasaran' ahaks.

Dalam soal wanita pula, tatkala mencecah umur 40-an ramai menjadi khuatir yang amat. Mereka khuatir kedut-kedutan semakin ketara. Maka masing-masing gigih memasang badan. Pelbagai krim kecantikan mula banyak mendapat tempahan. Sebaik menginjak umur 45 tahun, lagi banyak krim-krim diminta, bukan lagi untuk kecantikan, tetapi kesihatan. Lenguh-lenguh mula melanda.nota merapu lantun-lantun
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails