‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Rabu, 19 Februari 2014

Kemarau 2014 Mengancam dan Segerakan Pembenihan AwanSuzana mahu memanfaatkan air untuk mencuci

KEMARAU 2014: Pembenihan awan belum dibuat lagi

1) Mengikut kata Jabatan Kaji Cuaca (Meteologi) Malaysia, pembenihan awan tidak dapat dibuat berikutan tiupan angin yang stabil dari satu arah iaitu angin Timur Laut ke Barat Daya. Apabila angin tidak stabil dan bergerak beberapa hala, keberangkalian untuk wap air naik ke udara amat tinggi, sekali gus membolehkan pembentukan awan yang sesuai untuk dibenihkan. (Azhar Ishak, Pengarah Bahagian Sains Atmosfera dan Pembenihan Awan, Jabatan Meteorologi Malaysia (Februari 14.2014), Cuaca Panas: Pembenihan Awan Tidak Sesuai, Sinar Harian)

Menurut Azhar lagi, pembenihan awan juga bergantung kepada kelulusan Majlis Keselamatan Negara (MKN). Umum mengetahui MKN di bawah tadbiran kerajaan persekutuan.

Maza kira, di sebelah berat pantai barat Malaysia sahaja ada laut untuk mengandungkan wap air. Jika dibuat juga pembenihan awan, maka hujan dijangka gugur di atas Gunung Sinabung.

Dari satu segi, syukurlah angin bertiup ke arah barat. Jika angin bertiup mengikut dua hala dan berpusar sekeliling nusantara, ada harapan Malaysia diselubungi jerebu dan debu gunung berapi Sinabung. Perkara ini mendatangkan bencana yang lagi besar sementelah musim kemarau.

Hujan di waktu malam di Kampung Murni Jaya, Layang-Layang, Johor

2) Kata Menteri Besar Selangor, jika keadaan kemarau belanjutan, dalam minggu (yakni dalam seminggu dua) ini kerajaan negeri akan usahakan untuk menghasilkan pembenihan awan dengan kerjasama pihak Jabatan Meteologi dan syarikat swasta.

Menteri Besar Khalid Ibrahim menegaskan kerajaan negeri sanggup berbelanja untuk rakyat dengan mengeluarkan peruntukan sendiri untuk kos pembenihan itu yang sebesar RMRM300,000 hingga RM500,000. (Harakah Daily (Februari 18, 2014), Pembenihan Awan Di Selangor Minggu Ini)


~maza berasa rimas, berlengas dan panas~
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails