‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 7 Mac 2016

FROM TAIPING WITH LOVE

Tasik Taiping

Pertama kali maza ke Taman Tasik Taiping pada Disember 1991. Keadaannya cukup tenang dan membahagiakan.

Cuti sekolah tahun baru 2016 (1 Januari 2016) lalu, maza sempat singgah sekali lagi di sini. Alhamdulilah, suasananya masih sama, cuma sedikit terganggu dengan pembangunan sana-sini.

Apa yang menarik di tasik ini ialah keadaan panorama yang terpelihara dengan pepohon rendang dan tasik lombong yang luas. Rumputnya terjaga serta persekitaran yang bersih. Pendek kata orang banjar, nyaman.

Di atas perahu angsa sambil berkayuh mengelilingi Taman Tasik Taiping

Pemandangan Taman Tasik Taiping dari sisi lain di tengah-tengah tasik pula.


Dalam menyelusuri tasik ini, maza melihat  beberapa kelompok keluarga yang duduk di atas tikar mengkuang sambil menjamu makan tengahari dinaungi pokok-pokok yang redup. Menurut kata pengunjung tempatan di situ, memang pada waktu sebegini ramai orang yang picnic (berkelah) di sini. Selain penduduk tempatan, mereka yang dari luar daerah juga sering berkelah di tasik ini.

Tidak kurang juga ada pasangan kekasih yang sedang memadu asmara di atas kerusi dan di tepian tasik. Mereka begitu asyik sambil menikmati aiskrim. Indah, bukan?

Tukang kayuh perahu angsa (swan) kami. Romantik gila, walaupun dengan anak-anak.
Ayah sibuk pukul gambar dan menyeimbangkan perahu, takut terbalik. Hik hik


Taman Tasik Taiping ialah taman rekreasi tasik tertua di Malaysia bekas lombong bijih timah. Mengikut rekod, Taman Tasik Taiping telah dibuka untuk orang awam pada tahun 1880. Taman Tasik Taiping mempunyai keluasan 62 hektar.

"Ini gajah. Itu semut. Yang ini pula siamang." Mengajar anak tentang binatang.


Dalam kawasan Taman Tasik Taiping ini terletaknya Zoo Taiping, zoo tertua di Malaysia. Zoo Taiping telah dirasmikan pada 7 Mac 1964. Zoo Taiping merupakan satu-satunya zoo yang berada di utara Semenanjung Tanah Melayu.

Test ilmu kebatinan. Bermain sarkas dengan reptalia berdarah seram sejuk yang satu ini.

Zoo Taiping ini juga menawarkan lawatan 'Safari Malam' (Night Safari) iaitu dibuka dari jam 8.00 malam hingga jam 11.00 tengah malam (Isnin-Jumaat, sehingga 12.00 tengah malam pada hari Sabtu) semenjak 1 Mac 2003.

Puas mencari anak-anak. Sekali dia bermesra dengan Orang Utan. Haderkkk
Test kopi jantan. Sekarang siapa lagi gagah?


"Apa? Apa? Sailang karang."


Taman Tasik Taiping dan Zoo Taiping berlatar belakangkan kaki Bukit Larut (Maxwell Hill), dihiasi dengan anak-anak sungai yang mengalir lesu dan hutan simpan yang masih terpelihara. Udara di sini begitu segar, disulami dengan keharuman bauan bunga-bungaan di taman.

Taman Tasik Taiping memang sesuai dan strategik untuk 'merendek' dan 'beromen' bersama ahli keluarga. (hik hik)

Ah, tiba-tiba terkenangkan watak Abang Mat & Moon dalam kartun "From Taiping With Love" (GILA-GILA: Majalah Lawak Antarabangsa, bukan MOI)

"Hoi nak ke mana tu? Nanti dulu! Aku nak berkenalan ni," kata singa jantan miang.


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails