‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 19 Disember 2015

PAYAHNYA MENANAK BERAS WANGIAnak saudara maza, Syawal Shumey, mengadu betapa payahnya menanak beras wangi.

Pada percubaan kali pertamanya, nasi menjadi lembik. Percubaan kali kedua setelah sukatan air dikurangkan, nasi menjadi keras.

Maza fikir ini rumit. 

Entah dari mana ilham muncul setelah keluar dari tandas, tiba-tiba teringatkan rumus matematik. Ilmu hisab ini maza pernah belajar di sekolah menengah daripada Cikgu Shamsul dua puluh enam tahun lalu. Tajuk subjek ialah 'pemboleh ubah rawak dan malar', 'ketaksamaan linear', 'persamaan garis lurus' 'vektor' dan 'regressi'.

Dalam hal ini foktor konstan ialah beras.

Faktor pemboleh ubah rawak pula ialah air dan kepanasan.

Setelah meneliti secara mendalam, maza mendapati bahawa terdapat satu lagi faktor pemboleh ubah yang kritikal dan sering tertinggal.

Maka maza cadangkan kepada anak saudara itu untuk mengawal faktor pemboleh ubah rawak yang satu ini. Maza minta dia kurangkan wangian beras itu. Maza kira dengan mengurangkan 'minyak wangi beras' tersebut, nasi akan menjadi "yang sedang-sedang sahaja; yang penting ku cinta dia mak."~ate, acu, cuba, try, test~
Ammak satu kali.
Hik hik
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails