‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Selasa, 25 Disember 2018

KESEMPURNAAN REZEKI DAN KEHIDUPAN


Setelah ALLAH SWT melengkapkan dan menyempurnakan rezeki seseorang, maka petanda ajal sudah tiba. Kitaran hayat dan kehidupan manusia telah dipenuhi.

Bermakna, selagi ajal tidak menjengah, selagi itulah ada rezeki. Selagi ada rezeki, maka sakaratul maut (mati) belum tiba.

Ramai antara kita sedang diuji dan ketakutan dengan pelbagai rencam; pekerjaan, ekonomi, perniagaan, kesihatan dan sebagainya. Saat begini berdoalah, agar kita tidak dibebani hutang dan mampu membayar hutang piutang.

Sesungguhnya hutang itu menyempitkan dada. Merubah diri daripada manusia bebas merdeka kepada menjadi hamba sahya. Pasal hutang, menjadikan roh terbang di awan-awangan, tidak diterima oleh makhluk di langit dan bumi.

Setelah berusaha bersungguh-sungguh, maka berserahlah kepada ALLAH SWT agar kita terpilih dan terkeluar daripada golongan mereka yang berhutang.

Segarkan diri dengan merendamkan kaki di kolam Air Panas, Ulu Selangor

ALLAH jua Maha Mengetahui dan Maha Perkasa yang mampu melepaskan kita daripada bebanan ini. ALLAH Maha Kaya, Maha Perancang dan Maha Pengasih dan Penyayang.

"[5] Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

[6] (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

[7] Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

[8] Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini)." (QS, Surah Insyirah: 5 - 8 )

~nak cari kayu api, nak cari kayu api~
Ammak satu kali.
Hik hik
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails