‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Jumaat, 17 Oktober 2014

Makna disebalik graduan, FESKUM 2014

 
Mencari nilaian paling dalam
Senyum satu kali, ammak!
 
Khamis (16.Oct.2014) - saya singgah di Feskum 2014 (Festival Konvokesyen Universiti Malaya) seputar jam 3.00 petang. Setidak-tidaknya mahu menyuntik semangat kendiri dan mengimbau zaman penuh bermakna dalam hidup.

Saya berpelesaran seketika sebelum menjamah hasil jualan adik-adik siswa. Saya cuba mencari gerai KK8 (Kolej Kediaman Kinabalu Universiti Malaya) tempat saya pernah berteduh dahulu tetapi tidak bertemu.

Menurut kata siswi di situ, hanya segelintir kolej kediaman yang mengambil bahagian, begitu juga dengan persatuan mahasiswa.

Sudahnya saya bersila dan menikmati hidangan "nasi ambang" dari gerai Kolej Kediaman Bestari Univerisiti Malaya (KK4). Jangan ditanya tentang rasanya, namun hasrat saya sekadar membantu titik peluh mereka yang mahu berusaha dan belajar di institusi ini. Sementara itu saya amat faham situasi mereka, apatah lagi saya pernah terlibat dalam aktiviti gerai konvo suatu ketika dahulu. Asam garam ketika itu amat mengujakan sehingga sekarang. 

Gerai Konvo Feskum 2014 Kolej Kediaman Bestari Universiti Malaya
(KK4)

Saya dapati pesta kali ini hambar. Jumlah gerai begitu sedikit dan jumlah pengunjung juga amat jarang. Tidak ada aktiviti-aktiviti yang begitu menarik.

Malah, tidak ramai mahasiswa sendiri yang berkunjung. Saya berasa hairan, ke mana semangat tegar siswa itu menghilang.

Suasana hanya diberikan nafas segar setelah diriuhkan dengan celoteh DJ konvo diselang seli putaran lagu-lagu. Adakalanya suara itu tercemar dengan kelantangan suara dan kebingitan yang tidak perlu. Alah, mereka bukan DJ professional malah jauh bertaraf amatur, tentu sahaja dalam kelompok novis. Berlebih kurang selagi tidak mendatangkan mudarat kekal.

Penghormatan (salutations) graduan!

Seingat zaman konvokesyen saya dahulu ketika ijazah pertama atau lebih tepat lagi dekad awal 2000-an, keadaanya jauh lebih meriah. Impaknya begitu mendalam dengan keraian dan keramaian. Secara tidak langsung memperlihatkan "salutations" kepada mereka yang telah berjaya. Berbekas adab keilmuan dan kemanisannya terasa ke sekujur urat saraf.

Pernah dibawa masuk ke dalam keraian konvokesyen itu permainan funfair seperti kereta langgar, buai (kincir) berpusing, dam ular gergasi, pertunjukan pancaragam dan macam-macam lagi.

Pertandingan dan pameran dianjur sepanjang minggu. Malah tidak melampu diadakan juga promosi kereta pertama (dari Produa, Proton dan lain-lain), rumah pertama, kad kredit siswa, telefon bimbit dan pembekal talian telefon sellular.

Heboh (havoc)!
 
 
Gerai Konvo Feskum 2014 Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya
(PMIUM)
Gerai-gerai konvo sentiasa sesak dengan pelbagai jualan juadah. Malah, tapak-tapak gerai menjadi rebutan.

Ketika ini siswa, persatuan, fakulti dan kolej kediaman merebut peluang. Peluang belajar berniaga, mencari sumber kewangan berpersatuan dan aktiviti cergas berpersatuan. Sudah tentu manfaatnya banyak. Masing-masing aktif dan ceria. Setiap individu mahasiswa begitu cenderung untuk menyambut dan melibatkan diri dengan keraian ini.

Jika tidak terlibat langsung dalam aktiviti konvo, mereka dengan sukarela datang memberi sokongan terhadap senior/kawan mereka yang sudah bergraduasi.

Sungguh meriah dan bermakna!

Hal-hal seperti ini mampu menyuntik semangat kental terutama kepada freshie untuk menggondol dan menjulang skrol ijazah. Kepada para graduan sudah tentu hari tersebut hari istimewa kepada diri, keluarga dan masyarakat yang diwakilinya. Hari bahagia gilang gemilang yang sentiasa didambarkan malah diimpikan sedari kecil di bangku sekolah lagi.

~maza mencari seri dalam keraian kali ini~
 
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails