‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Rabu, 1 Julai 2015

8 Langkah Mudah AIR KELAPA PANDAN Boleh Menggantikan PETROL Ketika Kecemasan


Sebuah penemuan anak muda tempatan yang telah menaikkan nama Malaysia. Kebijaksanaan beliau dalam bidang kejuteraan mendapat pengiktarafan dunia. Malangnya nama beliau ditenggelamkan berikutan kepentingan negara, politik, dan tekanan syarikat/ahli korporat.

Hari ini ternyata air kelapa pandan boleh menjadi pengganti bahan bakar petrol RON95 yang semakin berkurangan dan mahal harganya. Air kelapa pandan boleh berfungsi seperti biodiesel berikutan komposisi air itu yang berkabonat, mengandungi kalsium dan lemak berkrim.

Cara menyediakan ramuan tersebut relatifnya adalah mudah. Semua rakyat Malaysia mampu melakukannya sendiri:-

1. Kopek kelapa dengan memangkas kepala dan bontot buah kepala pandan terlebih dahulu. Sebaiknya kelapa muda yang masih segar bersaiz sederhana.

2. Tuangkan air kelapa pandan itu ke dalam botol berkapasiti 1.5 litter, campurkan dua camca gula. Kemudian ditutup rapat. Eramkan air kelapa tadi selama dua (2) jam di tempat sejuk. Seeloknya diletakkan di dalam bekas yang mengandungi air batu untuk proses penapaian.

3. Masukan botol air kelapa itu ke dalam beg dan hindarkan terdedah kepada matahari. Hal ini ditakuti berlaku proses pengoksidaan dan pengelewapan. Pancaran matahari juga boleh merosakan molekul dan susun atur kimianya.

4. Hidupkan kenderaan anda & bergeraklah seperti biasa dengan selamat hinggalah tangki minyak anda kehabisan petrol RON95.

5. SILA PASTIKAN tangki minyak anda benar-benar kosong.

7. Jauhi daripada panik dan kaget. Perkara ini mustahak untuk proses seterusnya.

8. Setelah cukup tenang dengan menarik nafas dalam-dalam, tolaklah kenderaan ke tempat selamat. Kemudian gunakan air kelapa pandan tadi dengan menyuakan mulut botol air kelapa pandan itu ke bibir anda. Minumlah dengan tenang dan jangan gelojoh. Setelah tenaga pulih, cari jalan atau tolak kenderaan anda ke stesen minyak yang berdekatan dan isilah petrol di situ. Kesimpulannya, badan anda akan menjadi lebih sihat, minda bertambah cerdas dan..., petrol pun jimat.

Selamat mencuba!
(ahaks, idea lantun-lantun daripada maza)
Ammak satu kali!
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails