‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 27 Jun 2009

Gadis Bukit Kepis - Episod 4


(Klik sini untuk ke episod pertama, kedua, dan ketiga)


(Gambar: Tinggallah kafan membaluti tubuh ke alam kubur)

Aroy membunyikan hon menandakan dia sudah tiba ke rumah orang tuannya. Jam menunjukkan satu pagi.

Tingkap mulai diseka oleh emak. Tetapi tidak pula emak terus membuka pintu. Aroy membiarkan keadaan demikian. Dia tidak mahu mengesa orang tuanya itu. Aroy pun letih. Barangkali emaknya pun ingin memulihkan kekuatan sesudah lelap.

Beberapa minit kemudian, setelah helmet berpenutup penuh dibuka, Aroy mengesani bau haruman yang amat wangi. Melekat di hidung dan anak tekak.

“Ah! Bunga orked dan bunga kenanga emak sudah berkembang mekar agaknya. Hmm ... Wanginya!”, fikir Aroy sambil terusan menikmati haruman tersebut.

Sebaik enjin motor dimatikan, Aroy terdengar suara seperti ada bayi menangis, tetapi suaranya tidaklah begitu kuat. Bukanlah ia datang dari dalam rumah keluarganya itu. Bukan anaknya. Tetapi suara itu datang dari arah belakang Aroy.

“Mungkin anak Pak Cik Dollah yang menangis tu.”, rumah Pak Cik Dollah berhadapanan dengan rumah mertua Aroy.

Tidak senang masa senggang yang diambil terlalu lama oleh emak mertuanya itu, Aroy mula memberi salam. Berulang-ulang kali dia memberi salam. Tetapi pintu masih tidak dibuka. Lalu Aroy mengetuk pintu rumah tersebut bertalu-talu.

"Emak! Ooo mak!"

Sebaik pintu dibuka, Aroy bertanya, “Kenapa lambat buka pintu mak?”

Emak membatukan diri sahaja. Tanpa menantikan jawapan Aroy terus menyambut dan mencium tangan emak dan ayah. Kemudian isteri Aroy keluar dari bilik.

Selang tidak beberapa minit Aroy duduk di atas kerusi di ruang tamu itu, tiba-tiba anaknya yang masih kecil, berumur sekitar 12 bulan, mulai menangis. Teresak-esak. Memekik-mekik kuat. Seperti ada orang memukul atau menakut-nakutkannya.

Puas mereka memujuk bayi itu. Anak kecil itu tidak mahu juga diam. Hinggalah akhirnya ayah memegang bayi tersebut lalu diazankan ke telinga si kecil itu. Akhirnya anak itu kembali diam dan terus lena.

Setelah berehat seketika di ruang tamu dan keadaan kembali tenang, mereka kembali masuk tidur.

Ketika sarapan dihidangkan, ayah mula membuka mulut, “Semalam siapa yang kau tumpangkan?”

“Eh! Mana ada? Saya sorang ajelah ayah!”

“Habis tu, ayah tengok ada budak perempuan duduk kat belakang kau tu, siapa?”

“Hah!”, Aroy menoleh emak dan isterinya sambil tercengang hendak mendapatkan kepastian.

“Tapi memang betul Aroy dari Masjid Kuala Pilah terus balik ke sini. Tak ada siapa-siapa lak yang Aroy tumpangkan.”

“Tak apalah. Hmm ... Mungkin mata ayah kelabu sedikit kot.”, Ayah melontarkan senyuman bersahaja.

“Hish! Dah tua-tua ada hati teringatkan perempuan lawa aje!”, emak berseloroh sambil menunjukan reaksi cemburu yang sepontan.

Mereka tertawa. Pagi itu dirasakan begitu bahagia sekali.

Tetapi persoalan ayah tidak tidak terhenti di situ. Ia masih bermain-main di fikiran Aroy. Namun untuk saat ini, Aroy harus cuba pendamkan terlebih dahulu. Mungkin betul juga kata ayahnya itu, yang ayah tersilap pandang.

Petang itu, Aroy cuba mengesani jalan yang dilaluinya malam tadi.


Bersambung episod kelima : episod terakhir.blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails