‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 3 September 2009

Ramadhan: Di Kampung Cacing #2


Entry ini adalah kesinambungan daripada entry #1, klik di sini untuk lihat entry lalu
.

Hujan rintik-rintik akhirnya berhenti. Suasana begitu sejuk sekali. Jalan masih gelap dan begitu kelam. Hanya berpandukan sambaran kilat barulah nampak cerah di tanah.

Selesai membersihkan surau tersebut, Abang Miskam pun berangkat pulang. Di telinganya masih terniang-niang cerita Pak Andak tadi. Apatah lagi dia sedang melalui jambatan tersebut. Jambatan berpuaka kata orang Kampung Cacing itu.

Abang Miskam menapak perlahan-lahan sambil memegang lampu picit sebagai penunjuk arah. Teman-teman lain sudah dahulu meninggalkannya. Abang Miskam ketinggalan sendirian kerana dia bertugas sebagai khoja (tok siak) malam itu.

Abang Miskam perlu memastikan segala lampu dipadam dan paip air ditutup. Peralatan yang digunakan ketika moreh tadi telah tersimpan rapi. Dia juga perlu memastikan pintu pagar dan pintu utama surau bertutup rapat agar anjing atau kucing tidak menceroboh dan membuat taik di situ.

Tetapi kalau ada kalangan kariah hendak beribadah lebih. Berqiamulail. Mereka boleh sahaja terus bertandang ke surau itu. Mereka boleh sahaja bermalam tanpa halangan. Tak perlukan pun permit polis; - mengelak dari dituduh perhimpunan haram, bomba dan hospital!

(Gambar: Pokok kelapa juga sering dikaitkan dengan misteri. Katanya Puteri Mayang Mengurai sukakan mayang kelapa ini)Sekali sekala kabus menyeluputi suasana. Abang Miskam menggeletar akbiat kesejukan yang mengiggit tanpa kasihan. Sekali-sekala dia mengangkat tinggi lampu suluh. Di suluhnya kiri dan kanan jalan tersebut. Takut-takut ada anjing, babi, lembu atau segala binatang besar lagi ganas berhampiran. Sekurang-kurangnya Abang Miskam bersedia untuk membuka langkah seribu demi menyelamatkan diri!

Abang Miskam meninggalkan tebing Sungai Mengkibol di sisi kanannya sejauh seratus rantai. Dan di sepanjang jalan itu terdapat semak samun. Lalang melentok-lentok tunduk malu. Resam berwarna perang. Senduduk setinggi Lebai Tok Kadir. Pokok kemang, lempung dan jambu batu meliar.

Manakala di sebelah kiri jalan itu pula terdapat beberapa deretan rumah orang kampung. Ia saling mengadap antara satu sama lain. Ia mendepani jalan, Sungai Mengkibol dan semak samun itu.

Banyak antara rumah-rumah kampung sudah pun bergelap. Dan ada beberapa buah rumah yang masih menyalakan lampu laman mereka. Sedikit sebanyak ini memudahkan orang lalu lalang di jalan sempit itu.

Ya! Jalannya sempit. Hanya mampu menampung sebuah kereta dalam satu-satu masa. Jika berselisih terpaksalah salah sebuah kereta mempelosokkan kenderannya ke semak atau ke laman rumah orang.

Kalau tidak, alamatnya kecoh di jalan raya itu. Kesesakan jalan akan berlaku. Dan ia mengalahkan kesesakan di Jalan Tun Perak di Kuala Lumpur ini. Terutama ketika waktu kemuncak pekerja ofis pulang.

Sekali sekala Abang Miskam terimbau kembali cerita dahsyat Pak Andak. Berdebar juga jantungnya. Dan sekejap itu juga dia melilaukan mata. Takut-takut ada benda mengintipnya tatkala pulang itu.

Untuk kesekian kalinya dia melibaskan lampu suluh ke semak sana. Beberapa pohon resam bergoyang. Lalang pula melambai-lambai. Kejap-kejap melemah. Kejap-kejap bergoncang kuat.

Sedangkan angin ketika itu diam pegun! Angin sudah tidak membadai mahupun menghembus. Yang ada hanyalah kedinginan suhu. Sejuk akibat hujan.

Abang Miskam berhenti. Mengamati. Dia memerhati dengan mendalam. Abang Miskam sudah membuka kuda-kuda. Niat di hati, jika sesuatu tidak berkenan dan mengacau keselamatannya, dia akan berlari sekuat mungkin dan memekik meminta tolong!

Goncangan daripada semak itu semakin kuat. Kali ini Abang Miskam terlihatkan sekujur tubuh. Ya, sekujur tubuh seperti manusia! Tetapi tidak jelas mukanya.

Ia seolah berselibung di sebalik kain putih. Kepalanya tidak kelihatan. Ia berada di celah-celah semak itu. Sekali-sekala ia mengoyang-goyangkan badannya. Nafasnya kedengaran. Ia berdengus kuat seperti lembu disembelih ketika aqiqah tempoh hari. Ia meneran-neran seolah-olah menanggung beban yang maha berat.

Entah bagaimana, makhluk itu cuba berdiri!

Abang Miskam terus pucat lesi. Tangannya mengeletar. Kakinya keras. Dingin dirasa sudah memanas di dada. Jantung sudah tidak tertahan mahu tersembul keluar. Darah pula sudah tersedia tersirap.

"Lari!!! Hantu! Hantu.. hantu..!" Abang Miskam memecut selaju-lajunya. Lintang pukang. Lampu suluh sudah tidak berguna lagi untuk menyuluh jalan. Sebaliknya dijadikan kayu batten pelari pecut 4 x 400 meter.

Mendengarkan pekikan dahsyat tersebut, makhluk itu pun melompat tinggi. Lalu menghilangkan diri. Berdesup dia menyelusup dari celah-celah semak itu. Dia melanggar apa sahaja lalu menghilangkan diri di dalam gelap malam. Kali terakhir kelibat makhluk itu kelihatan menuju ke jalan sempit. Seolah-olah mahu mengejar dan mencekik Abang Miskam!

Bersambung... (Klik sini untuk ke episod #1, episod #3, episod#4 dan episod akhir.)


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails