‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 27 Mac 2010

Pantai Lido, Tanjung Puteri


Kenangan indah ini terpacul pabila menyelusuri ke blog Daddy Aiman dan k.zue.

Inilah pengalaman maza di Pantai Lido, Tanjung Puteri.(Untuk menambahkan mood membaca entry ini, anda digalakkan untuk memainkan lagu Tanjung Puteri seperti di Youtube di atas secara berterusan)

Sebetulnya, walaupun maza orang Johor jati, tetapi dalam bab mencari rezeki di situ tidaklah menjadi. Rasanya jodoh dan rezeki maza bukanlah di Johor.

Dari Kahang mengembara ke Kluang. Usai menuntut ilmu di Kluang, maza bertapa pula di Taman Tun Aminah, Johor Bahru. Di sana maza menjadi buruh di Kedai Ayam A1. Sekarang ini outlet tersebut sudah ditutup.

Masa maza bekerja di Ayam A1 itu ialah sekitar tahun 1994. Pengurus maza ketika itu En. Syukri, Penolong Pengurus pula En. Zul dan Supervisor ialah En. Rizal pendek.

Ini merupakan kali kedua maza menginjakkan kaki ke Johor (J.B ler). Sudah besar panjang, dah bermisai baru kenal bandar Johor ... hahahaha

Kali pertama maza sampai di Johor ialah selepas SPM (1992). Itu pun Abang Jalil yang bawa maza ke Skudai. Kami tinggal di Taman Universiti. Kononnya Abang Jalil akan carikan maza kerja iaitu sementara menunggu keputusan SPM keluar. Sambil-sambil carikan kerja tersebut, dapatlah maza juga membantunya berniaga di Taman Skudai.

Kenangan terhangat maza di Pantai Lido bermula apabila Ah Yong, gadis kedai sebelah, merenung tajam ke anak mata maza. (alahai Ah Yong!). Tatkala itu maza baru sahaja mendaftarkan diri untuk bertugas di Ayam A1.

Ah Yong bekerja di kedai Ayam Dinding. Ayam Dinding menjual chicken part juga pelbagai barangan harian lain.

Walaupun setelah beberapa lama berkerja di Taman Tun Aminah, maza hanya kenal bus stop Tun Aminah dan bus station di bandar. Selebihnya maza berkurung di dalam asrama yang letaknya di atas kedai Ayam A1 itu.

Tidak lama itu, maza berkenalan pula dengan Abang Halim. Abang Halim ialah abang angkat Ah Yong. Entah macam mana dia jadi abang angkat Ah Yong pun maza tak tahu. Tak terfikir nak tanya pula.

Abang Halim beritahu maza, Ah Yong mempunyai selera berbeza sedikit. Dia suka berkawan dan senang jatuh hati dengan pemuda Melayu. Rasanya keinginan Ah Yoing itu bukanlah suatu gangguan genetik hingga menyebabkan beliau menjadi begitu ... hehehe.

Ah Yong selalu menghantar Abang Halim atau Mas sebagai utusan ke kedai maza. Alasannya beli air minuman. Sambil-sambil itu Abang Halim dan Mas menjadi ejen penyiasat Ah Yong. Menyiasat latar belakang dan tentang maza. Kata orang ... alahai macam merisik gak ler. kuikuikui...

Kadang-kadang Ah Yong sendiri yang datang membeli air tin. Pernah sampai tiga atau empat kali dalam sehari masuk ke kedai maza itu. Konon tujuannya hendak beli jajan atau roti!... wink! wink! wink!.. hehehhehe

Hari gaji pun tiba. Gaji maza ketika itu tidaklah besar mana berbanding dengan mereka. Cukup sekadar keperluan makan-minum sahaja. Kalau ada duit overtime yang lebih itu, maza akan simpan buat belanja kalau-kalau dapat melanjutkan pelajaran ke IPT, ataupun ke pusat latihan seperti IKM (Institut Kemahiran Mara), Pusat Giat Mara mungkin ke Dusun Tua!

***Err.. ke Pusat Henry Gurney maza tak terhinggin lah pulak.. huhuhu...

Alahai kalau nak dibandingkan yang termampu disimpan ketika itu amatlah sedikit. Setelah hampir setahun maza berkerja di situ, maza hanya mampu mengumpul RM200.00 sahaja. Nasib baik jumlah itu telah ditolak dengan pemberian bulanan kepada ibu maza di kampung! hehehhe.. sebenarnya pemberian itu pun tak banyak. Jarang sangat mencecah RM100.

Lagi pun, dahulu maza bukanlah kaki joli. Segala-galanya serba sederhana. Tak pandai nak merayau sana-sini.

Dah besar panjang macam tu pun, kalau beli seluar dalam masih mengharapkan emak belikan. Kalau pergi seorang-seorang berbelanja di Pasaraya Nilai atau Supermarket Champion di Kluang itu, haram tak reti pun.. terkebil-kebil, tersipu-sipu sendirian... hehehehe

Pantai Lido, Tanjung Puteri

(Gambar: Pantai Lido. Kredit untuk digitelwerk)

Rupanya gerak-geri dan penakutnya maza keluar dari asrama telah dihidu oleh Ah Yong dan rakan-rakannya. Apatah lagi merayau di malam hari. Jangan haraplah maza lakukan sendirian.

Hujung bulan yang berbahagia itu, Ah Yong, Mas, Abang Halim dan beberapa orang lain telah 'memaksa' maza mengikuti mereka. Akhirnya maza mengaku kalah.

Malam itu merupakan kali pertama maza merayau-rayau di Pantai Lido. Dari sana, kami dapat lihat Tanjung Puteri dan Pulau Singapura. Lampunya melimpahi gelap malam. Cerah dan ada yang berbalam-balam. Lalu memuntahkan cahaya indah!

Di tengah Selat Tebrau kelihatan beberapa buah kapal sedang berlabuh. Mengerlip-ngerlip lampunya di tengah lautan sana. Memang cantik. Seolah penghias malam gelita.

Malam itu juga Ah Yong belanja maza makan di tepian Lido. Perkhhh.. macam-macam dia orang hidangkan. Ikan bakar, mee goreng, mee bandung. Kira sampai naik senak perut jugalah untuk menghabiskannya.

Selepas makan, maza dan Ah Yong mula menyelusuri Pantai Lido ditemani kengkawan lain.

Ketika itu bayu mula menghembuskan nafasnya. Lembut menyapa wajah bersih kami. Anginnya damai, sejuk dan nyaman sekali.

Di dalam gelap itu ada orang menjaring ikan. Ada juga yang menebarkan jala. Sekali sekala sunyi malam dipecahkan dari bunyi motorbot nelayan berlalu pergi.

Tatkala inilah Ah Yong menyatakan hasratnya untuk berkawan 'rapat' dengan maza.

Maza tergamam. Tidak menyangka Ah Yong memilih malam ini untuk menyatakan hasratnya itu.

Sebetulnya kawan-kawan Ayam Dinding sudah memberi pembayang. Ah Yong pernah dan mudah jatuh hati dengan pemuda Melayu. Aduhaiii....

Tiba-tiba maza terkenangkan pengalaman lama. Kenangan itu terusik kembali. Iaitu seorang gadis Cina mahu berkawan rapat dengan maza.

Namanya Sue Ling. Sue Ling teman sekelas adik maza, Bibiq. Tetapi kisah itu berlaku semasa maza tingkatan satu. Lama dulu. Kali ini kisah hampir sama berulang lagi. hehehehe

Hati menjadi gusar, tidak karuan. Ketika itu maza bercita-cita hendak menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi. Bab mahu bercouple atau bercinta jatuh nombor dua.

Maza takut bermain perasaan. Apatah lagi orang tua di kampung selalu berpesan, '"belajar dahulu, berendut (cinta) kemudian. Takut nanti mengganggu pelajaran."... "Bina kejayaan. Bagi bukak mata penduduk kampung ini. Barulah kau laku nak anak siapa pun!" (aduhai kanzzz... hazabbb gitew)

Malam itu juga maza terpaksa berterus-terang yang maza tidak dapat memberikan sebarang harapan kepada Ah Yong. Jauh sekali komitment. Tetapi maza bersetuju kalau ada rezeki dan jodoh, insyallah kita akan bertemu semula.

Dalam tak sedar rupanya kembang kepis juga hidung ini. Tak sangka. Ada juga Ah Moi nak kan maza.. hehehehhe... Masa tu nak harapkan gadis Melayu, hmm? Tak boleh nak harap pun.. huhuhuhu. Tak padang sebelah mata pun kat maza.... huhhu

Maza pernah mengendap Ah Yong dari asrama. Dia gadis yang baik dan sopan santun orangnya. Budi perkertinya mengalahkan perempuan Melayu yang pernah maza kenali. Hatinya bersih. Suaranya lembut.

Jika Ah Yong pulang dari shift malam, ayah Ah Yong akan menjemputnya. Ah Yong juga tidak segan-segan mencium tangan ayahnya.

Tiga bulan selepas peristiwa itu, Ah Yong seolah-olah dapat menghidu yang maza akan meninggalkannya. Meninggalkan kota Johor Bahru. Lambaian perpisahan di Pantai Lido makin nyata.

Pada petang yang hening, En. Zul berkata "Tak lama lagi keputusan STPM keluar. Nampaknya maza akan ke UM"

Walhal maza sendiri pun tak tahu apakah keputusan STPM itu benar-benar membawa maza ke UM. Tetapi apa yang didoakan oleh En. Zul memang menjadi kenyataan. Terima kasih En. Zul (orang muor tu.. hehehe)

Sejak petang itu, Ah Yong menampakkan perubahannya. Semakin hari, semakin dia cuba merenggangkan diri dari maza. Barangkali dia sedang cuba mengawal hati dan dirinya.

Tibalah masa maza berangkat pulang ke kampung untuk meneruskan perjuangan. Di pagi itu tatkala teksi mula mengangkat maza ke station bas, Ah Yong keluar dari persembunyiannya di balik pintu Ayam Dinding. Dia melambai lemah kepada maza yang kini di dalam perut teksi itu. Di tangannya terdapat sehelai tisu yang telah basah. Dan itulah kali terakhir maza melihatnya....


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails