‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 5 Jun 2023

SEJARAH ASAL USUL TEMIGGOL

 SUNGAI TEMIGGOL

Sungai Temiggol
Sungai Temiggol

Tiada rekod untuk menunjukkan asal muasal nama Sungai Temiggol ditemui. Sungguhpun demikian, penyelidikan lanjut mendapati ejaan Temiggol telah dieja dengan pelbagai ragam dan bentuk. Antaranya ialah Temiggol, Teminggol, Temigol dan Tumigol. Kajian mendapati, pada geran tanah mukim Kahang yang dikeluarkan sebelum merdeka 1957, kata nama Temiggol telah dieja dengan perkataan Tumigol (تومڠݢل).

Carian seterusnya menampilkan frasa Tumigol ini wujud di dalam bahasa Bobongko.

Taman Rekreasi Sg Temiggol
Taman Rekreasi Sungai Temiggol, Kg Sri Lukut, Kahang

Bahasa Bobonko dituturkan oleh sebahagian kecil kaum yang berasal dari perkampungan Lembanato dan Tumbulawa, Kepulauan Togian, Tengah Sulawesi, Indonesia.

Maksud perkataan Tumigol ialah berdiri (stand).

Sungai Temiggol
Taman Rekreasi Sungai Temiggol, lokasi liburan dan pelancongan

Teori

Pada awal pembukaan kampung ini, terdapat beberapa buah keluarga berketurunan Bugis yang berasal dari Sulawesi. Secara umumnya, Sungai Temiggol yang muranya bertembung dengan Sungai Madek telah menjadi jalan pengangkutan, sumber rezeki dan kawasan penempatan awal di Kampung Sri Lukut. Lantaran itu, sungai ini telah diberikan nama Tumigol bagi menyatakan tempat berdiri atau berdiamnya selain menerangkan kewujudan (melalui penggunaan bahasa Bobonko itu) tentang keluarga berketurunan dari Sulaweisi atau Bugis di sini.

Sungai Temiggol
Sg Temiggol, Kg. Sri Lukut, tempat 'healing' gaya Kampung People

Hasil daripada proses asimilasi, perubahan budaya dan keadaan setempat terutamanya dengan kehadiran ramai keluarga berketurunan Banjar dari pulau Kalimantan, perkataan Tumigol mula berubah. Demikian juga apabila tulisan rumi mula mengambil tempat tulisan jawi, maka ejaan untuk menyesuaikan perkataan Tumigol (تومڠݢل) turut berubah menjadi Temigol, Temiggol atau Teminggol.

Dapatan ini bukanlah sesuatu sejarah dan bukti yang konkrit, namun sekadar teori bagi menggambarkan perkaitan kewujudan nama Temiggol.

 

blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails