‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Sabtu, 8 Mei 2010

Pemberi Sesuap Nasi Dijulang Tinggi


(Motif entry ialah keindahan alam melalui paparan lensa maza
@ Langkawi.. hehehehhe)

(Gambar: Menghidupkan 'bumi yang mati')

Kita tahu perihal hadis mengatakan bahawa 9/10 sumber kekayaan adalah daripada perniagaan.

Namun begitu perniagaan umpama 'gula' yang dikerumun semut. Banyak semut mengidamkannya hingga berebut-rebut. Kemanisan kekayaan duniawi ini penuh cabaran. Hingga banyak juga kebejatan berlaku. Termasuklah penipuan, korupsi, perjudian dan pembunuhan.

Hasilnya, perniagaan juga berisiko tinggi untuk menjermuskan seseorang manusia ke kancah penjara neraka. Segalanya sejajar dengan risiko untung dan rugi.

(Gambar: 'Gagah bagai kerbau' falsafah Minangkabau)

Namun Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda bahawa hasil yang bersih adalah daripada titik peluh sendiri. Keringat yang bertaburan mencari rezeki lebih mulia daripada meminta-minta.

(Gambar: Itik gembo-gembo. Percintaan disaksikan orang ketiga)

Untuk itu, Rasulullah SAW pernah bersabda antara maksudnya sebaik-baik dan sebersih-bersih pendapatan itu ialah daripada "Pertanian".

Iaitu menggunakan daya upaya sendiri bercucuk tanam di atas tanah bidang luas terbentang. Berusaha membanting tulang untuk keberkataan hidup.


Sebutir nasi ibarat setitis keringat petani!

Bertani di tengah terik matahari. Peluh berjujuran mengalir membasah bumi. Tiada hati yang perlu disakiti. Tiada ringgit mahu diputar belitkan. Tiada helah mahu dikenakan.

Kecuali urat terus berceranggah; demi mencari, memberi dan mengisi perut insan-insan dunia ini.


Manakala kata mantan Perdana Menteri pula, "Pertanian adalah Perniagaan". Kata Pak Lah lagi hasil itu dibuatkan duit. Duit yang banyak dibuatkan pula modal. Dari modal diperbesarkan bendang. Pendapatan dari bendang yang luas dihimpun memarakan pendapatan negara. Akhirnya membela si pak tani tua yang miskin dari belenggu kedaifan.

Bercakap pasal marhain, pak tani tua itulah menjadi rujukan. Walhal korban dari susuk lusuh itu bukanlah sedikit. Uratnya menjalar. Betisnya mengejang. Kerongkongnya selalu kering. Segalanya di atas nama 'Sesuap Nasi'.

(Gambar: Terkedek-kedek pulang petang)

Buat Pak Tani di bendang Langkawi ini apa yang perlu ialah mencari sesuap nasi untuk keluarganya. Hasil yang lebih itu nanti akan dijual di pasar.

Titik peluhnya bukan sahaja untuk menyuap mulut-mulut comel di rumah, tetapi juga mengisi perut manusia lainnya.


Terima kasih pak tani, tanpa usaha dan kederat mu, barangkali kami tidak bernadi dan bertenaga mahu membina nuklears keluarga. Pantas juga kami tidak berupaya berkereta, bermotor, bertelevisyen, radio dan internet. Juga negara menjadi pegun daripada membangun!


blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails