‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Jumaat, 24 April 2009

Perjalanan Terhenti Lagi: Sg. Buluh

Usai wisata berkelana di Sg. Buluh, mat lan berhasrat untuk menyinggah ke teratak singgahsana istana maza.

Namun tidak sangka beberapa langkah dan belum pun pejap rangkakkan 'kuda-kuda' kesayangan kami berlari, mencelah-celah hambatan kura-kura; si kereta gemuk dan comel itu, tiba-tiba langit menangis.

Aduh! Semakin galak pula ia luruh membasahi bumi. Hingga menganggu pemandangan.

Jacket yang dipakai itu mulai tembus membasahi badan. Untuk mengelakkan tubuh menjadi sejuk, dingin membeku. Atau air hujan mulai merasap ke tubuh lalu menyebabkan jatuh sakit, kami membuat keputusan untuk berhenti berkelana seketika.

Jadi, maza dengan hati lara menyinggah untuk berteduh. Elok juga berbuat demikian. Jika diteruskan dalam keadaan jarak penglihatan semakin merosot, hujan semakin melebat, guruh berdentum galak, pastinya boleh membahayakan diri. Kemalangan tidak diduga, jangan diundang!

Tempat tidak seumpamanya menjadi pelindungan. Di bawah jambatan pintasan berhampiran hospital Sungai Buluh kami berhenti.

Hentian kami itu disambut dengan pandangan mata-mata tajam yang memandang kami. Mata-mata yang menikam itu kelihatan seperti kurang senang. Seperti ada sesuatu yang tidak kena.

Mereka ialah mat dan minah motor. Mereka terlebih dahulu berlindung di situ. Kemudian bilangan motor kembali meningkat. Semakin ramai mencari suaka di bawah jambatan ini. Seorang demi seorang menyinggah.

Mereka sekali sekala menjeling. Maza dan mat lan merasa kurang selesa. Serba salah bila diperhatikan seperti itu.

"Kau tengok mamat itu. Dia tengok lain macam aje kat kita ni!", mat lan mula meluahkan rasanya.

"Mungkin mereka perli kita agaknya."


Hujan makin lebat. Hingga sampai ke suatu tahap air mulai membanjiri jalan. Ia membuatkan kami resah seketika.

Setengah jam kemudian bah kecil itu kembali surut, angin kencang sudah berkurangan menyapa pipi kami. Di luar sana masih renyai-renyai.

Melihatkan bahaya sudah menghilang, mat-mat motor mula ramai mengangkat punggung. Kami pun beredar dari situ.Pinggan Ayan: Tulah masalahnya kalau dah nama naik motor. Tak kira besar atau kecil, pastinya menikus bila guruh berdentum, kilat menyimbah terang di langit gelap dan air hujan mula mencurah-curah.

Sungguhpun begitu, kepuasan berkelana dengan 'kuda' yang satu ini, sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata.


wakakkaablog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails