‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 23 Mac 2009

Melihat Masa Hadapan

"Bang, kita ingatlah nak ambilkan insuran hospital dan nyawa untuk abang."

"Hmm ... kenapa pulak?"

"Abangkan dah ada penyakit. Kalau abang masuk hospital ... senang sikit kita. Kita tak payah risau nak cari duit banyak-banyak. Nak bayar bil-bil hospital tu. Abang cuma relaks aje."

Mata masih terpaku di atas jalan raya. Kenderaan lain saling berselisihan. Malam itu diterangi cahaya silauan kenderaan yang lalu lalang. Kami baru pulang dari Kolam Air Panas, Labis, Johor.

"Macam mana abang, boleh tak?"

"Ooo ... mentang-mentanglah abang tak ada banyak harta, gaji pun kecik, awal-awal lagi awak dah 'merancang' masa depan ya? Rupa-rupanya dah ada kaedah-kaedah untuk melepaskan diri. Awak tak nak tanggung abang, bila abang susah dengan harta-harta awak tu ya? ... Pandai awak ya. Bila abang dah terlantar kat hospital, duit abang pun dah tak ada, harta pun abang pun dah habis, jadi bil-bil hospital abang tu awak tak nak bayar dengan duit awak ya.. Ooo" mata mengerling ke cermin padang belakang, sambil tersenyum tanda berseloroh.

"Eh! Bukan macam tu la", isterinya cuba menafikan sambil membalas dengan senyuman.

"Atau bila abang tak ada lagi, boleh lah awak dapat duit insuran tu. Kemudian boleh lah awak joli katak, tak pun kahwin lain ya? Ooo"

"Eh! Betul juga cakap abang tu. Kita tak terfikir lak macam tu. Hmmm ... boleh lah kita joli sakan nanti. hehehhe."

" ... "

"Sebenarnya abang, keluarga kita ini belum ada simpanan yang betul-betul ok dan terjamin. Kalau kita masuk insuran, kita juga boleh dikira sebagai menyimpan dan melabur untuk faedah masa akan datang. Lagipun masuk insuran boleh dapat pelepasan cukai pendapatan abang itu. Kan lebih bermanfaat."

Pinggan ayan: Muktahir ini di dada-dada Harian Metro selalu melaporkan kejadian jenayah yang begitu kejam hingga meragut nyawa. Ragut dan bunuh. Rogol dan bunuh. Rompak dan bunuh. Bunuh tentulah bunuh....fuhh..

blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails