‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Khamis, 26 Mac 2009

Usul Nasib Doktor dan Pesakit Kronik Ke Perhimpunan Agung Umno.

Secangkir air teh mula diteguk perlahan. Cangkir itu masih berwap. Aroma teh jelas dapat dihidu. Harumannya bisa membuat peminumnya ketagih. Mahu lagi dan lagi diteguk


Darwish dan Maza dua sahabat sedang asyik menikmati kenikmatan teh itu di kantin. Sesekali mereka cuba menghabiskan sarapan yang terhidang di hadapan mereka.(Gambar: Diketip Secara Gelap)


Pemerhatian dua sahabat itu terpaku. Berteleku memandang dua orang gadis di suatu sudut menghampiri tingkap berkaca yang tingkapnya memanjang dari atas hingga ke bawah.


“Hmm, kau perasan tak apa yang aku perasan”, soal maza sambil matanya masih menikam ke arah gadis tersebut.


“Perempuan yang kat depan tu ke? Memang lawa. Aku rasa dia itu doktor lah.” Darwish membuat telahan.


Gadis tersebut berjubah putih labuh. Jubah yang selalu dilihat Darwish ketika membuat temujanji dengan doktor pakar di Putrajaya ini. Tetapi tidak pasti dari klinik mana satu. Hospital Putrajaya ini menawarkan perkhidmatan doktor pakar. Jadinya di sini para doktor mempunyai ruangan dan klinik sendiri.(Gambar: Bakal Doktor)


“Bukan itu aje. Kau perasan tak, di hospital ini, aku tengok doktor dan kakitangannya semua lawa-lawa belaka? Kita sedang dikelilingi oleh bidadari.”


“Eh! Ya la. Baru aku perasan. Patut la aku suka sangat ke sini. Nurse dah lah lawa. Doktor lagi lah cantik. hehehehe”


“Hah, jangan kau fikir bukan-bukan. Jangan kau mengatal lak. Kau tau tak, apa sebenarnya yang aku nak sampaikan?”


“Apa dia?”


“Aku ingat sempena perhimpunan Agung Umno kali ini, aku nak cadangkan kat Presiden baru parti nanti, agar calon-calon doktor juga mesti berpersonaliti tinggi dan perwarakan cun. Kalau boleh muka masing-masing macam model-model belaka.


Kemudian doktor-doktor yang cun ini kita supplykan kat hospital-hospital seluruh negara. Janganlah dia orang yang cun melucun ini diperapkan kat hospital-hospital elite aje. Hospital lain dan pesakit lain pun nak jugak!”


“Uiks! Bagus tu! Brilliant, kau memang brilliant. Lagipun aku rasalah. Kecunan doktor perempuan yang merawat kita pun satu TERAPI jugak tau.


Baik-baik penyakit didertai tak tertanggung, tiba-tiba dengan senyuman manis doktor tu, terus hilang rasa sakit. hehehhe”, Darwish merenung gadis tadi dengan penuh minat.


“Ah! Kau pun brillliant jugak ... hehehhe ... Kalau tukang rawat kita tu muka macam Mak Lampir jawabnya kosonglah hospital ni. Tak ada siapa berebut-rebut nak datang merawat sakit kat sini.”


(Gambar: Mak Lampir Dalam Siri Cerita Takut di RCTI (TV Indonesia lah))


“Fuh! Menakut kan ... Kalau macam tu, aku lagi rela merawat sakit sendiri kat rumah! Mengadap Puan Zaleha Gelembung ... Hahahahha”


Akhirnya tawa kami terlerai juga.


Zaleha Gelembung ialah isteri Darwish yang sedang meningkat naik selepas melahirkan anak yang kedua.


Gadis itu akhirnya bangkit lalu meninggalkan meja sarapan mereka. Mereka kini menuju ke arah meja Darwish. Sebaik gadis itu melalui di sebelah Darwish, segera Darwish bangkit dan memperkenalkan diri.


(Gambar: Dr. (Pelatih) Sakirah Bergambar Kenangan)


“Doktor, boleh kita bergambar. Saya nak menulis di dalam blog tentang hospital ini dengan doktornya yang baik-baik belaka.”


“Eh! Kami bukan doktor. Kami pelatih di sini. Kawan saya ini juru terapi”, gadis bernama Sakirah itu menjawab seraya agak terperanjat dengan terjahan Darwish.


Maza yang ada disitu juga terkedu dan malu dibuatnya di atas perbuatan Darwish yang baru mencecah umur dewasa itu!


Tapi usaha Darwish tidak sia-sia. Akhirnya gambar tersebut dapat diketip dan anda sendiri saksikan.Pinggan ayan: jangan ada pulak para isteri menghalang suami mereka pergi bertemu doktor wanita cun untuk dapatkan rawatan susulan selepas ini.....wakakakaka.
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails