‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Ahad, 24 Julai 2022

ANAK SAYA SEORANG ATLET JUGA: SEKOLAH KEBANGSAAN KAHANG BATU 28

Sekolah Kebangsaan Paloh, Kluang, Johor - Pada hari ini saya terpaksa melepaskan anak saya, Aqlan Sholehin, untuk menyertai kejohanan ragbi peringkat MSSD Daerah Kluang. 

Awalnya saya macam tidak percaya dengan tenaga, skill dan bakat Aqlan dalam dunia kesukanan. Badannya sekeping; kepeng. Banyak tulang selangka berbanding isi, lemak dan otot sado.

Cikgu Samsuri Nasir pernah menyakinkan saya, terutama keupayaan Sekolah Kebangsaan Kahang dalam kejuaraan yang satu ini.  Bukan kaleng-kaleng katanya. Pernah menjadi juara di perinkat MSSD dan terpilih ke peringkat negeri. Anak saya terpilih berikutan bentuk fizikal yang tinggi dan kepercayaan bakat serta skill yang terpendam di dalam dirinya. 

"Paling tidak pun, dapatlah dia mencatat namanya dalam sijil. Buat bekal untuk dia pada masa akan datang." Cikgu Samsuri menyakinkan saya di Warung Ina Jeman yang menghadap bendang terbentang saujana mata memandang itu. 

Hari ini telah menjadi saksi besar!

Pasukan Sekolah Kebangsaan Kahang Batu 28 yang diwakili oleh barisan atlet cilik dan anak saya itu telah mencetak kejayaan sebagai Naib Johan di Kejohanan Ragbi MSSD Daerah Kluang. 

Sekarang bukan setakat mencetak nama di sijil tamat sekolah atau sijil yang khusus, Aqlan Sholehin memperoleh sebuah pengalaman berharga. Setidak-tidaknya dia mempelajari erti perjuangan. Sebagai seorang lelaki, dia adalah seorang pejuang, pewira, pendekar, pemimpin, pahlawan dan pelindung kepada kehidpan mendatang. 

'I proud of you, my son.'

Tiba-tiba nak 'claim; Like Father like son.'

Dahulu ayahnya ini atlet juga. Pernah menyertai beberapa kejohanan seperti bola sepak, hoki, badminton, catur, pidato, debat, forum, lumba basikal gerek mencelah pokok (acara kampung), tiup belon peringkat hari keluarga.

Namun seingat-ingat ayah paling dalam ialah menjadi juara melontar sabut di tengah padang peringkat rumah pasukan. 

Juga acara balapan berenang di tengah laman ketika hujan peringkat rumah sewa. Masa ini ayah naib johan sahaja. Johannya ialah Ustaz Idris bin Saleh. 

Selain itu ayah pernah menduduki tempat ketiga di belakang Ustaz Zulkifli bin Zainal dan Rozlan Mohamed Noor dalam hafalan kitab peringkat rumah sewa Setingarden, Jalan Kubur, Pantai Dalam, KL. Jangan ditanya nama kitab kuning "Permata Yang Itu". Ayah lupa nama kitabnya. Ni semua pasal tertelan 40 ekor semut, dek kerana ibu kau salah bancuh air teh o beng. Azab! Huhuhu.

Jadinya, ayah bukanlah sembarangan juga dalam arena dunia kesukanan. Boleh diiktiraf sebagai mantan atlet! (wakaka - ketawa gatal)

Tahniah Aqlan Sholehin, Sekolah Kebangsaan Kahang Batu 28, para jurulatih dan guru-guru yang terlibat. 

Hik hik.
Ammak satu kali
blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails