Esok bermula 1 Ramadan (Sabtu: 21.07.2012). Itu seluruh umat Islam di Malaysia sudah tahu.
Jangan lupa pergi tarawikh dan pasang niat puasa awal-awal ya kengkawan.
Kepada kengkawan maza yang berebut-rebut tiket perlawanan bola antara Queen Park Rangers (QPR) vs Kelantan itu, hingga hampir-hampir merusuh di Balai Berita NSTP, Bangsar, harap-harap bertenang. Malam ini pergi tarawikh; rukuk bersama imam lagi 'best' dan 'macho' daripada tercongkok dan terkeseng-keseng mengadap bola di Stadium Shah Alam sana.
Sebagai pencuci mulut sempena Ramadan ini, maza hidangkan Kepala ikan mayong masak asam pedas si daun kesum mak anjang!
"Sekali rasa hendak lagi!" gitewlah tag-line yang selalu diungkapkan kepada mana-mana orang yang pernah menyudu dan menghirup hidangan masakan emak maza yang ini dari Kampung Sri Lukut, Kahang, Kluang, Johor. (hehehehe)
Ikan mayong ialah sejenis ikan duri atau ikan yu dari kawasan persisiran laut tak berapa nak dalam. Ada dua jenis ikan ini dan selalunya menjadi pilihan kami ialah ikan mayong putih!
Jadi kengkawan, selepas slurpppp bersama ikan mayong ini, jangan lupa pergi tarawikh ya.
ahaks! maza mau lantun-lantun dululah.. hehehehe
Asam pedas tu menyelerakan! :D
BalasPadamlagi ganas kalau makan sedut guna straw..
BalasPadamhehehee
Wah nampak sedap tapi saya pulang kurang makan ikan.
BalasPadamkepala ikan masak asam pedas memang payah nak cerita
BalasPadamkena makan sendiri baru tahu
haha
ada lagi ke, bro?
kuah pun dah habis kena sedut .. hehehe
BalasPadamalamak..
BalasPadamrugi ni..
tapi macam mana besar dan tinggi lak si abg akubiomed kita ni ek?
ahaks...
Saya makan beras panjang memanglah. Ha..haa...
BalasPadamterseksa jiwa membaca entri ni di tengah hari
BalasPadamAlahai mende-mende yg susah nak dapat kat sini.. perghhh.. Asam pedas!!! Raya nt kawe kena cari ehhh..
BalasPadam