Sekarang ini sudah seperti Tomyam (makanan org Siam) ini sudah menjadi makanan rutin rakyat Malaysia. Apa tidaknya, kedai-kedai tomyam tumbuh bagai cendawan baru lepas hujan. Dari utara hingga ke pulau-pulau di selatan tanah air melambak-lambak restoran dan gerai menjual tomyam. Salah hemat sudah seperti tomyam itulah makanan tradisi penduduk negara bertuah ini.
Barangkali, satu hari nanti tomyam akan mengambil alih tempat makanan tradisi yang terkenal seperti ikan asam pedas, masak singgang, laksa, nasi lemak dan soto. Lalu memertabatkan tomyam sebagai hidangan utama rakyat Malaysia!
Apa-apa hal pun, dengan lambakan pelbagai variasi hidangan tomyam telah menyukarkan maza untuk mengecam yang mana satu tomyam original!
Percaya atau tidak, di Kuala Lumpur rata-rata restoran mamak juga menghidangkan tomyam!
Rentetan citarasa rakyat negara ini sudah berubah, maka restoran-restoran mamak juga tidak mahu ketinggalan. Mereka juga menghidangkan tomyam.
Di restoran mamak bukannya tukang masak tomyam itu datangnya dari pantai timur atau selatan Thailand, tetapi si mamak itu sendiri memasak tomyam. Penyudahnya jadilah tomyam ala-mamak. Macam-macam bahan tambahan yang dicampurkan selain bahan asas. Antaranya yang pernah maza jumpa ialah memasukkan timun ke dalam tomyam.
Di restoran mamak bukannya tukang masak tomyam itu datangnya dari pantai timur atau selatan Thailand, tetapi si mamak itu sendiri memasak tomyam. Penyudahnya jadilah tomyam ala-mamak. Macam-macam bahan tambahan yang dicampurkan selain bahan asas. Antaranya yang pernah maza jumpa ialah memasukkan timun ke dalam tomyam.
Oleh kerana pola makanan rakyat negara ini sudah berubah dengan menggemari tomyam; hinggakan orang kampung sendiri pun hampir-hampir lupa akan ikan singgang, ikan masak asam, ayam masak kari dan bubur cha-cha, menyebabkan setiap daerah di negara ini punyai variasi tomyamnya tersendiri. Namun pengekalan rasa asli tomyam yang menjadi asas masakan iaitu masam, pedas dan serai wangi masih dikekalkan di dalam setiap hidangan.
Mungkinkah selepas ini dunia akan mengenali tomyam versi Malaysia atau tomyam versi Melayu? Ahaks, siapalah yang tahu kan?
Secara peribadinya maza sukakan tomyam yang dihidangkan di dalam mangkuk tanah seperti di dalam gambar-gambar di sini. Kehebatannya terletak kepada kesenian hidangan.
Untuk menikmati hidangan sebenar tomyam, seseorang itu harus memanjangkan muncungnya sepanjang-panjangnya sebelum menghirup berdekit-dekit dan disudahi dengan perkataan, "ahhhh". Enak, kan? hehehehe
Untuk menikmati hidangan sebenar tomyam, seseorang itu harus memanjangkan muncungnya sepanjang-panjangnya sebelum menghirup berdekit-dekit dan disudahi dengan perkataan, "ahhhh". Enak, kan? hehehehe
Tomyam Poktek sedap lagi! Lebih manis, and berlemak.. Nyom nyomm :D
BalasPadamkan, kan, kan.. dah cakap dah....
BalasPadamSekarang ini kekuatan pengaruh tomyam sudah sampai ke Borneo di Miri, Sarawak sana... huhuhuhu
akan terancamkah kek lapis Sarawak? Ikan terubuk masin Sarawak?
hahahahhah
psst: tomyam poktek tu memang best.. mcm2 ada!... maza panggil banyak sampah sarapnya. hehehhee
oh kek lapis sarawak tetap di hati
BalasPadamhahahha... geng Borneo sudah mari.. best, best, best... hehehhe
BalasPadamkalau kita tak naikan kek lapis Sarawak, siapa lagi yea idak? hehehhee
tomyam ayam, sayur, campur sume ada sekarang..
BalasPadamyg TE tau order dan hirup sampai habis
tapi kalau p mamak, tetap order roti canai banjir 3 helai
Janji tomyam belasah jer :D
BalasPadamApa pun tomyam campur tetap jadi pilihan :D
Tu lah pasal.. Disebabkan kehebatan tomyam poktek.. Org Miri Sarawak dah tak
BalasPadambalik2 Sarawak dah nims... Ish ish ish..
Maza gi la area Kubor.. Kat belakang UIA tuh.. Nyom2 pokteknya.. saya lupa nama
kedai tu. nanti saya tanya kawan saya balik.. semalam saya mom mom poktek..
sedappppp surrrppp! :P
oh ya ke?...
BalasPadamKat belakang kubur?.. aduhhh! buat ler tukang kedai tu campurkan tomyam poktek dgn tulang belulang dari kubur tu.. eeeeeiiii, ngeri dibuatnya.. ayukk nono, hahahahha
psst: nanti kita pergi UIA lagi, boleh angkut nono satu kali... tunjukkan kedai itu, kita makan berjamaah satu kali... apa mcm? hehehe
hahhaha.. kat restoran mamak maza dah tak boleh makan roti canai sembrono lagi.. kena pilih2...
BalasPadamkalau tak, macam TE juga, tapi tak lah sampai 3 helai.. hahahhahaa
wakakaka......
BalasPadampernah tak makan tomyam rasa manis? hahahha
maza pernah... tak tau lak apa nama tomyam jenis itew.. hehehhe
memang nampak sedap tu bro.. gambar tu menceritakan seribu makna..
BalasPadamdisokong penuh !!
BalasPadamwah lapar..lpar..mintak 1
BalasPadamcili api..limau ..serai jgn lupa yah hee.wajib ada tu ekeeee
BalasPadamItulah keistimewaan restoran mamak.Untuk mengekalkan moto 'apa saja ada' semua diadaptasi demi 'Sekeping kertas bermaruah'-Wings
BalasPadamhehehehe.. kalau terkecur, cepat-cepat cari kedai tomyam gitew... hahahhaa
BalasPadamvolleh. mari lah sini.. ada berani ka?
BalasPadamhahahaha
Baik puan!!! (siap tabik spring lagi gitew) hahaha,,,
BalasPadamalamak... terpaksa lah maza setuju.. hehehehe
BalasPadamBb suka juga tomyam tapi very cerewet utk memilihnya. Kalau ada yang rasa betul2 sedap baru Bb akan order .kalau tak..tak nak kot..lagi2 di kedai mamak..takkan kucuba kot.. ;)
BalasPadamrugi woooo...
BalasPadammacam-macam rasa dok ada... hahahha
Tomyam.. uhhh ramai suka makan ehhh tapi kawe cuma rindukan mee bandong jer... :D
BalasPadamsedapnya Maza makan.. boleh terdengar sedawa sampai ke sini ...:D
kawe suka tambah kicap.... kow punya!!!
BalasPadamkeh keh.. kawe pon kira join d club ni.. sokong sokong...
BalasPadamtak suka kedai mamak sapedekk.. dah was2 nk mkn sb takut dema bukan org mulin huuu
BalasPadamtomyam letak sotong udang err mmg sedp bro yg pting pedas hiooooo
BalasPadammee bandung yg original aje maza mesti pilihhhh.. huhuhuhu
BalasPadamlahhhh.. pulak.. ingatkan tambah budu...
BalasPadamkekekekeke
err... biasanya maza tengok2 gak ler kedai mamak mana. heheheh
BalasPadamhanya yg diyakini shj gitew.. uhuk!
jgn kena buasir sudah!..
BalasPadamhahahaha
Kat Phuket tomyam manis ada.. tomyam kari pun ada.. :D
BalasPadamIni semua salah Maza, letak lagi gambar tomyam. Sekarang dah rasa lapar :P
BalasPadamwakaka... apa lagi senduk nasi, makan tomyam.. jom!
BalasPadamsatu tempat ni letak ketam..best best
BalasPadamtak suka tomyam ayam...kalau nak ajak kita
nak belanja makan..jgn order tomyam ayam ye
hehehe
mau dikenakan balik Maza ni... tunggguuuuuu.... :D
BalasPadamhahahaha... kena pakai pelindung ni.. mana tau, kot2 abg mail mahu jentik-jentik pulak gitew.. heheheh
BalasPadamroger.. heheheh.. volleh, volleh..
BalasPadamI loike tomyam sangat2, kalau boleh tomyam tu kasi pedas berapi. baru best, makan sampai sakit perut. hehehe
BalasPadamperkhhhh... boleh kena buasir tu.. heheehe
BalasPadammemang betul, kalau kat utara ni memang merata-rata kedai tomyam. sama naik dengan nasi kandar.
BalasPadamwarung-warung tradisi sudah pergi mana?
BalasPadammelukut ke? hehehehe
bila tekak rasa tak sedap..tomyam lah pilihannya selain sup...tapi makan tomyam order kt kedai..skg buat rugi jerr..harapkan penuh dek 'sampah' dari isinya 4-5 ketul...rasanya udang pun besar lagi kelingking saya..ada tuh xcukup sempurna spesis2 dalam kuah tuh..jenis ai kalau xpueh hati dengan masakan kedai ataupun mahal wpun kita tahu modalnya seberapa sgt...lebih baik buat/masak kt umah..seperiuk leh dapat...kecuali klu masakan itu menrumitkan saya tk berkira sgt bape harganya...bak kata org berpada2 ler nk cas harga kan..
BalasPadampernah terjadi bulan puasa dah lama dolu..teringin saya nk mkn roti jala mlum arr puasa..macam2 nampak semua terliuq...penjual tuh menjual roti jala sekeping saiz yg lom digulung dengan harga 50 sen...kuahnya betui2 kentang 2 biji saiz kuku ibu jari jer..tiada ayam bagai..cair...semalaman si dok bebel rasa ketidakpuasanhati..so sya nekad weekend ....saya buat sendirik..siap leh sedekah kat jiran sebelah umah..puashati saya..;)
oh kalau masak sendiri memang ler puas hati.. janji pandai dan kena gaya eh.. hehehe
BalasPadamtapikan maza suka mencuba sesuatu yg baru... kata worng new experience gitew.. hehehehe
Tomyam juga kegemaran saya.
BalasPadamTapi masakan tomyam di kebanyakkan kedai Mamak sungguh TAK SEDAP !
pst: sya pernah menikmati hidangan tomyam yg sedap kt KL ni. Restoran tu biasa2 aje. tp masakan tomyam dll memang best. Pernah pegi restoran ali tomyam tak kat kerinci.? yg bawah pokok tu. Laluan nak pegi lrt putra kerinci. Cuba la ...
Saya ini hantu Tomyam tiap-tiap beli mesti paste Tomyam asli yang dihasilkan oleh Thailand. Saya pernah merasai Tomyam di sempadan Malaysia Thailand memang sedap :-) Saya suka Tomyam Seafood
BalasPadamUiks.. sudah lama tak gi merayau-rayau area situ.. nanti maza terjah ya.. terima kasih...
BalasPadamHahaha...ayat akhir ekau tu buek an peghot den terhinjut2 menahan gelak di malam nan sunyi ini... Kueh teow tomyam...my peberet...hehehe
BalasPadamhehehhe... kalau ada org makan tomyam kemam bibir tu, tando eh dio tak ghoti makan tomyam tu..hahahhaa
BalasPadam