Gambar 1: Ramuan |
Anda bolehlah mengambil nota resepi bahan ramuan itu dari gambar yang disediakan seperti di atas.
Pengenalan
Semenjak tersiarnya entry Ke Dapur: Pertama Kali lalu, menyebabkan saya menerima pelbagai mesej.
Antaranya meminta malah menyuruh saya untuk menyampaikan skil kungfu membuat sambal; terutamanya sambal ketuk, yang saya tuntut dan praktikan sejak lebih 15 tahun itu.
Belakang di atas kelebihan dan kesempatan di hujung minggu lalu, setelah memerah otak untuk menjejak kembali skil yang sekian lama tertinggal, akhirnya dengan penuh keringat saya lontarkan kesemuanya di sini dengan dokumentari bergambar.
Diharapkan saudara sekelian dapat memanfaatkannya dan berpuas hati.
Asal-Usul Sambal Ketuk
Arakian tersebutlah kisah akan namanya sambal ketuk diambil daripada perkataan Jawa.
Bermulalah cheretera bahawa sebagaimana semua orang sudah ketahui, sambal adalah kata nama gantian ke atas sejumlah cili atau lada yang dikisar atau dilenyek untuk dijadikan makanan. Kemudian ia dicampurkan dengan beberapa bahan lain untuk dijadikan sambal!
Frasa ‘ketuk’ dalam bahasa Jawa bermaksud menumbuk atau mengetuk cili hingga lumat di dalam lesung.
Jadi gambungan kedua-dua frasa tersebut membentuk satu kata nama baru iaitu “Sambal Ketuk.”
Nama lain bagi sambal ketuk ialah:-
a) Sambal tumbuk
b) Sambal lesung ikan bilis,
Cara-cara Penyediaannya
Cara penyediaanya cukup mudah iaitu dengan mencampurkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam lesung batu. Kemudian tumbuk kesemuanya hingga lumat.
Tetapi lagi elok kalau anda berdisiplin sedikit!
Masukanlah dahulu bawang merah dan bawang putih. Kemudian tumbuklah kesemua bawang yang berbuku itu hingga penyek.
Diikuti pula lada atau cili padi.
Terserah kepada anda untuk gunakan lada yang mana satu. Tetapi saya gemar memilih lada akar atau cili api (juga dikenali cabai burung –belah utara) atau lada kecil. Cuba elakan menggunakan lada hijau segar besar sebab magis perisa sebenar sambal ketuk bertukar menjadi perisa 'maung' (tak sedaplah).
Terserah kepada anda untuk gunakan lada yang mana satu. Tetapi saya gemar memilih lada akar atau cili api (juga dikenali cabai burung –belah utara) atau lada kecil. Cuba elakan menggunakan lada hijau segar besar sebab magis perisa sebenar sambal ketuk bertukar menjadi perisa 'maung' (tak sedaplah).
Mengikut petua Pak Busu Zali, elok dimasukkan sekali dengan batang-batang lada tersebut tanpa menyiangnya. Dikatakan ia dapat mengurangkan tahap kepedasan yang boleh memijarkan hingga ke lubang telinga. (Erk! Perkara yang satu ini saya tidak dapat pastikan kebenaran mitosnya. Tetapi biasanya saya mengikut sahaja. Hmm, mungkin juga dia menyarankan begitu agar dapat menjimatkan masa untuk menikmati sambal ketuk atau mungkin juga untuk menjimatkan air liur yang sedang meleleh. – (hmm mungkin juga dipendek kata ‘malas nak buang’ hehehehhe)
Setelah agak lumat, masukan pula ikan bilis tersebut. Jumlahnya terpulang kepada anda. Sejemput cukuplah! Kalau banyak pula karang, ia bukanlah dinamakan makan sambal ketuk, tetapi makan ikan bilis bersira lada – dah macam kucing tompok pulak yang suka curi ikan bilis yang belum sempat emak menyimpannya di dalam gerobok setelah berbelanja di pasar minggu.
Tumbuklah sehingga anda lenguh atau sepuas hati anda! Alahai takkan ini pun nak bagi tahu. Agak-agak sendirilah mahu halus ke atau mahu kasar ke.
Gambar 2: Sedia Untuk Dihidangkan |
Kalau saya, lebih sukakan yang kasar.
Setelah selesai apa lagi dihidangkanlah.
Masa Untuk Kudapan (makan petang)
Masa Untuk Kudapan (makan petang)
Gambar 3: Menu Minum Petang |
Kali ini saya berkesempatan menikmati hidangan istimewa tersebut dengan jemput-jemput ikan bilis bersama air teh susu (jemput-jemput dan air teh buatan tangan isteri, saya bikin sambal ketuk aje.. ahaks!).
Menikmatinya di waktu petang dengan suasana damai... perkhhh! Memang cukup 'fantastic', 'fabulous', atau dengan kata lain ialah ‘super best’.
Saksikanlah gerak gambar perlahan seperti di bawah ini! Memang mengacam habis!
semakin rapat ke mulut
Perkhhhh! Geranti anda akan tersembur!
Dan sememangnya saya tersembur; keluar bersama sambal ketuk dan jemput-jemput itu. Terkapai-kapai tangan seperti burung kelicap sedang menghisap madu bunga kembang cina, mengibas laju. Sesekali saya berdesis! sesekali berdecap! Tanda sesuatu yang lain macam...
“Aduhhh ..! DARLINGGGGG!!!!" maza jeritkan isteri sambil menepuk dahi.
"Kenapa abang?" Darling menerpa sambil membawa senduk di tangan. Tugasan menggoreng baki jembut-jembut belum selesai.
"Sekali abang lupa letak garam la!..”
Erk! Sekiranya anda perasan dalam ramuan di atas saya tidak sertakan garam. So jangan lupa letak garam ya, kalau tidak ia tidak sesempurna perisa....
Selamat mencuba! Hahahaha
A genuine idea from maza
psst: gambar guna telefon cap Ayam Patuk Itik aje, sudah ... hehehe...
alamak...............kalau dpt hantar terus ke depan pintu rumah lagi best la mazaaaaaaa
BalasPadamalahai da teliur dah ni bro..
BalasPadamlama betul tak perkena cucur dgn sambal ketuk ni..
terima kasih la ingatkn nostalgia silam ni..
balik nanti nak buat gak..hehe
kalau cili hanya dua biji boleh ke, bro
BalasPadamaku ni tak tahan pedas
citer lama ke ni Maza? macam ingat lagi kawe segar dikepala dengan sambal ketuk nie.. :D Kamera pon belum canggih lagi he he.... :wink:
BalasPadamTerbaik pakai satu lori ehhh... :D
BalasPadamahaks... tunggu maza betul2 kenyang dan puas2.. ada balance volleh ler hantar.. ahaks.. hehehhehe
BalasPadamuik.. guna pan cake pun volleh, tapi cicah dgn keju.. ahak.. hehehehhe
BalasPadamvolleh, volleh,..
BalasPadamjangan sampai ketahuan sama kambing sudah...
nanti kambing ejek sambil jelir2 kan lidah....
hahahahhaha
perkhhh... bernais (nanah) punggung weiii...
BalasPadamhahahhaha
ouch! kantol sudah... hahahaha
BalasPadammusti abg mail terkenangkan yg abg mail pun terkena gak dgn entry pedas maza ini kan? ahaks. hahahhaasyhhhhh.. gitew.. hehehehe
haha siap ada slow motion tu :D bagi pedas2 lagi bro, TE memang suka pedas2 ni, tapi sekali terlupa garam daa... xD
BalasPadamSODAP ni. Pnh makan kat salah seorg umah saudara. Pedasnye mmg mcm bakal nak kena buasir HOHOHOHOHO :-)
BalasPadamTak sangka maza pandai main ketuk2 ek :-P
Owwwhhhh
BalasPadamCerita lama ye....
Tp buka buku baru yer.... :-P
Buasir tahap 3 nnt :-P
BalasPadamSapekah yg menjadi tukang gambo en maza ketika ini??? Kesian dia sbb terpaksa menunggu si model beraksi ikhlas utk menampakkan hasil utk menghasilkan air liur dari kalenjar liur oleh pembaca blog :-P
BalasPadamtak payah tumis eh?
BalasPadamuik.. tak payah tumis.. makan 'raw' gitew jerk... banyak khasiat katanya.. hehehhee
BalasPadammeh ler cuba!...
dem! ingatkan gambar2 tu tak memberikan sbrg impact... dem! menjadi juga... hahahahaha
BalasPadam.. si darling nan cute itu yg menangkap gambo....
hahahaha
hahha.... bEe telan sekali gus siapa suruh.. org makan slow & steady.. heheheh
BalasPadamsepekara lagi pemilihan cili pun penting.. itu mesti cabai burung tu.. ahaks.. hahahahaha
hehehe.. special buat come back pada teman2 yg baru gitew.. ahaks...
BalasPadamha..asal tak letak bro adIOOO.
BalasPadamMAbuk saya keje kui..kui..
bab ketuk2 best gak..kt rumah ada penggeling sebesar kaki,,skli giling semua bhan hancur hee..
BalasPadamcicah mcm ru jer?
mau cicah dgn air kopi + milo pun volleh.. hahahahaa
BalasPadammeh ler cuba...
Uiks.. mabok ada baby ka?
BalasPadamhahahahhah
alahai, macam mana cheff maza lupa letak garam pulak ni.
BalasPadampergh... memang kena cuba ni....
BalasPadamHAHAHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH aksi gerak perlahan itu sungguh tidak boleh blah ye.. hahahahhahahhahahh... lucu la maza!
BalasPadamkira ingatan kawe boleh tahan la gak mcm Kak Tie.. he he mana itu makcik pegi ehhh ? :D
BalasPadamha..ha...ha.., buat suspen aje bro ni.
BalasPadamSya ingat mahu dibuat makan dgn nasi. rupanya dgn cucur.
Sya kalu sambal spti ini biasa dibuat perencah utk masak gulai. rupanya sedap di makan gitu eh
seronok ar tengok blog kaum adam bila ada entri masak2 macam ni.
BalasPadamNanti masak lagi eh.
Utk lagi menarik, publish sekali model yg makan buat aksi perlahan itu . heh
ahak.. tu ler pasal....
BalasPadamberkurun lama tak ke dapur, gitewlah gamaknya.. hehehhehe
mesti try punya.. hehehhe
BalasPadamsemalam maza sudah bikin satu kali lagi.. perkhh, berpeluh-peluh sambil makan weii... tapi sodap gitew.. hehehhee
heheheh... kita ceria-ceriakan aje gitew.. ahaks..
BalasPadambest wooo... sekali cuba mau dua tiga kali lagi mencicahnya.. hehehhee
BalasPadampsst: kebiasaannya org Jawa selalu bikin ini macam lorrr...
model tu cakap, dia malu.. ahaks..
BalasPadamsedap..my feberet sambal ketuk..betui dapat yg kasar2 tuh lg sedap berasanya..kene pedas sikit bru umphhh..pekena ngan nasi panas2 + ikan goreng...tk perlu lauk lain lagikk...rindunya sambal ketuk..tp bab nk 'mengetuk' lesung tuh yg penyakit 'm' dtg menyerang...lgpun umah atas langit...lantai umah syiling umah org..hehehehehe ;)
BalasPadamwakakakaa.... maza pun pernah tinggal rumah tingkat-tingkat.. .
BalasPadambila seruan dan serakah menerpa dan tak tahan-tahan mahukan makanan kampung gitew, maza tak kira, terus capai lesung, sambil pejam-pejam mata atau berlindung di balik piring jernih menumbuk lada.. hehehhee
psst: Cik Orchid org Johor gak ke? hehehhee
iyo..ai org johor ma..hikhikhik..ssb tuh smbl ketuk..asam podeh tk leh nk tipu klu sedap or not..tekak dh leh baca..bru2 nih msk asam podeh ikn parang uii nikmattt..selera org johor nih bak kata..'hanya jauhari yg mengenal manikam'..hehehhehhe
BalasPadamaduhhhh... zalim sungguh naa... bikin cerita itu macam.. huhhu
BalasPadamsekarang ni siapa mahu bertanggungjawab.. air liur dah meleleh, kecur weiii... huhhu
salah hemat boleh menggelepar ni... huhuhuhu
hujung minggu ni mau balik kg, mintak mak bikin satu lah.. huhuhu
ai lom kesempatan publish n3 blog mengenai asam podeh ikan parang..bru2 nih coti skull..vacation ngan family..masak asam podeh ikan parang seperiuk...ai luv cook!!..makan lagik arr suker nau...free time terjah my blog ye.... http://orchid-beautifulmemories.blogspot.com
BalasPadamuiks.. next time che orkid tuliskan ler sekali alamat blog tu tatkala nak mengisikan kotak login ke account disqus... jadi sesiapa nanti boleh klik aje nama che orkid boleh direct ke blog che orkid..
BalasPadamkalau tak, ort tak boleh nak access ke blog che orkid.. hehehhe...
err.. sepekara lagi, memudahkan maza buat rujukan dan jengahan balas gitew.. ahaks.. hehehe
ini barulah kali pertama dgr "sambal ketuk" ni
BalasPadamBro Maza kalau kisar pakai blender boleh tak?
BalasPadamboleh tu boleh, tapi tak berapa nak encem dan original gitew..
BalasPadamhehehhee
Hahaha...sambal ketuk ni jugak dikenali dengan nama sambal gesek. Memang den perasan dah tadi ekau tak letak garam...wakaka. Tapi untuk menyedapkan lagi, perahkan sikit limau kasturi...pergggghhh!!! Errrr...den nak buek la esok...kahkahkah
BalasPadamOh siang tadi den buek mcm ekau sarankan.. memang superb meletop.. sodep eh sampai menjilat ibu jari kaki lah.. hehehhe
BalasPadam