‘Age’ is always growing, and left behind a lot of memories. Thus here we are, am try to record every single golden moment in my short life journey with you all.

nuffnang

Isnin, 1 November 2021

KHN HOMESTAY KAHANG - INAP DESA KAHANG COMFORT & COSY


Mukim Kahang terletak di dalam Daerah Kluang, Johor semakin mendapat perhatian dan sambutan di mata pelancong. Terdapat banyak produk pelancongan terutamanya yang berkonsepkan agro-pelancongan, eko-pelancongan dan perkampungan tradisional. Sesuai dengan perkembangan tersebut beberapa pengusaha watan telah menawarkan perkhidmatan penginapan inap desa atau homestay

Fokus kali ini ialah KHN MUTIARA HOMESTAY yang dimiliki oleh pasangan suami isteri iaitu saudara Hairi Aziz dan saudari Kastuna Tumpang.

Akses / laluan ke KHN Homestay Kahang amatlah mudah kerana terletak di tengah-tengah pekan Kahang. Lokasinya ialah:-

                        "KHN Mutiara Homestay
                        No. 24, Jalan Ria 2, 
                        Taman Ria Kahang, 
                        86700 Kahang, Johor."

Titik Koordinat Google Maps: 2.212683,103.535490
6G7P+35H Kahang, Johor

Dari segi keselamatan, tidak perlu risau. KHN Mutiara Homestay berhampiran dengan Klinik Kesihatan Kahang Bt. 22, balai Polis dan bilik operasi bomba sukarelawan. 

KHN Mutiara Homestay Kahang:
Bilik Tidur Katil Bersaiz Queen Dilengkapi Dengan Penyaman Udara

KHN Mutiara Homestay Kahang atau KHN inap desa Kahang menawarkan rumah teres satu tingkat dengan 3 buah bilik tidur. Salah satu bilik tidurnya dijadikan bilik penyimpanan barangan, manakala 2 buah bilik lagi untuk penginapan. Setiap bilik dilengkapi dengan gerobok/almari dan meja solek. 

KHN Mutiara Homestay

Penginapan rumah KHN Mutiara Homestay di Kahang ini begitu selesa dan tenang. Dilengkapi dengan penyaman udara pada setiap ruang tamu dan bilik tidur. 

Katil pula bersaiz Queen untuk setiap bilik. 

Terdapat dua buah bilik air. Setiap satunya amat selesa. Bilik air ini dilengkapi dengan pemanas air (water heater) dan shower.

KHN Mutiara Homestay Kahang:
Ruang Tamu yang Luas, Selesa
Dilengkapi Dengan Pendingin Hawa

Ruang tamu yang luas. Amat sesuai untuk penginapan dengan bilangan tetamu yang ramai. (Cadangan bilangan tetamu yang selesa adalah 6 orang.)

Parkir kereta pula adalah percuma. Boleh memuatkan 2 (dua) buah kereta dalam satu masa.

KHN Mutiara Homestay di Kahang turut menyediakan ruang dapur yang lengkap seperti peti ais, meja makan untuk 6 orang dan peralatan memasak seperti periuk nasi elektrik, senduk, mangkuk, pinggan, cawan, sudu dan sebagainya. 

KHN Homestay Kahang:
Meja Makan dan Ruang Dapur

Para tetamu boleh memasak sendiri. Bahan-bahan masakan pula mudah diperoleh di pekan Kahang. Istimewanya adalah bahan bersumberkan hidupan merin dari sungai Kahang dan Kampung Sri Lukut (Kg. Sri Lukut / KSL). 

Kahang dikenali sebagai sumber pengeluaran ikan sungai/darat di Johor. Antara makanan istimewa di sini ialah ikan baung masak asam pedas Kahang, udang galah Sungai Kahang, ikan tapah, ikan patin, ikan lais dan ikan lampam. 

Bekalan ikan sungai mudah didapati di sini, terutamanya di Kedai ZORRO (pekan Kahang), kedai tepian jalan besar Kg. Contoh Kahang atau di Kg. Sri Lukut. 

KHN Mutiara Homestay sangat hampir dengan kawasan pelancongan dan pusat mengail di Kg. Sri Lukut (8 km). Kampung tradisional ini terkenal dengan hamparan sawah padi yang indah, kawasan pemburu makanan ikan sungai, Taman Rekreasi Sg Temiggol/Pusat Rekreasi Sungai Temiggol, lubuk memancing seperti Lubuk Pungkor Man Bot Kahang, Pondok Pak Akob, Pak Busu Campsite dan Pondok Santai Kaki Larong Jarut (perkhidmatan bot memancing dan penginapan secara alami). 

Port Abang Man amat terkenal sebagai Destinasi Pilihan Terbaik kepada pemburu makanan sungai; River Food Hunter (#RiverFoodHunter) yang terletak di Kg. Sri Lukut.

KHN Mutiara Homestay Kahang:
Ruang Istirahat

Kahang turut menawarkan pengalaman melawat perkampungan Orang Asal. Di sini terdapat 9 buah perkampungan Orang Asli yang sesetengahnya masih mengamalkan kehidupan dan budaya setempat tersendiri. 

Pekan Kahang dan KHN Mutiara Homestay menjadi tempat persinggahan serta lokasi untuk mendapatkan bekalan sebelum memasuki ke Taman Negara Endau-Rompin. Pendafataran untuk memasuki ke Taman Negara Endau-Rompin ini terletak di pekan Kahang.

KHN Mutiara Homestay sememangnya menawarkan penginapan dan kemudahan yang lengkap serta selesa, di kelilingi pula dengan kawasan-kawasan menarik (places of interest). Semestinya KHN Mutiara Homestay adalah pilihan utama yang dapat memberikan pengalaman unik, indah dan menarik kepada para tetamu.

Maklumat lanjut atau tempahan, sila hubungi En. Zaid di talian 013-744 1975 atau wasap; https://wa.link/jwqsj4


Nukilan lantun-lantun
Ammak satu kali . . .
😁😁😁

blog comments powered by Disqus

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails