Ikan pelaling taucu berlada |
Alkisah maza pun nak jadi master chef juga. (hehehehe - sila ketawa gedik). Semalam selepas pulang dari pejabat, maza bersama-sama isteri berperang periuk.
Kali ini maza jadi master chef dan dibantu oleh tukang masak si darling yang cute itu ... ahaks!
Buka sahaja peti ais terus ambil bahan-bahan yang diperlukan:-
- Ikan pelaling - 3 kilo
- Serbuk kunyit (kalau malas nak tumbuk atau kisar kunyit basah ler) - 1 kilo
- Bawang besar dihiris bulat-bulat gitu - 1 kilo
- Bawah putih - 3 ulas dihiris
- Halia dihiris - 500 gram
- Lada basah berwarna warni dihiris - 1 kilo
- Taucu - 1 botol
- Air asam jawa - 1 litter (lebih pun tak apa, boleh kasik itik berenang - wakakaka)
- Garam secubit rasa
- Gula 1 kilo dalam plastik
- Minyak masak sawit - 15 kilo
- Kuali
- Dapur
- Belacan - 1 kilo 500 gram
Jadi ya puan-puan, mula-mula kita lumurkan ikan pelaling itu dengan kunyit dan garam. Kemudian digoreng.
Jangan goreng terlalu garing ya Cik Bedah. Goreng basah gitew-gitew aje. Kemudian keluarkan ikan dan toskan minyaknya.
Proses seterusnya ialah menumis. Masukan segala jenis jenama bawang beserta halia. Tumis seperti biasa. Setelah kekuning-kuningan, sila masukan lada besar tadi. Biarkan ia layu seketika.
Belacan pun ditaruh satu kali. Jangan banyak sangat belacannya, nanti rompong hidung pesek itu. (hahaha ...)
Belacan pun ditaruh satu kali. Jangan banyak sangat belacannya, nanti rompong hidung pesek itu. (hahaha ...)
Masukan pula air asam. Jangan terlalu banyak, nanti termasam. Agak-agak ya Cik Kiah, sekadar menenggelamkan semua bahan dalam kuali sahaja.
*** Jangan lupa masukkan taucu. Selepas masukkan air asam jawa. Taucu ini masin, jadi garam mungkin tidak perlu. (pesan dari gadis bidadari itew ... hehehe)
*** Jangan lupa masukkan taucu. Selepas masukkan air asam jawa. Taucu ini masin, jadi garam mungkin tidak perlu. (pesan dari gadis bidadari itew ... hehehe)
Biarkan ia mendidih dan mulai mengering. Kemudian masukan gula dan perisa MSG iaitu ajinomoto (pilihan jika mahu).
Setelah itu, Cik Peah boleh masukan ikan pelaling semula ke dalam kuali. Biarkan ia kering-kering basah bersama dengan sos kita tadi.
Setelah itu, apa lagi, hidangkanlah untuk santapan.Yuuummyyyy!
***err.. sila jaga air liurnya ya, jangan sampai meleleh cicah keyboard. hahaha (ketawa orang jahat)...
Mak aiii.. Semunya berkilo-kilo! Masak untuk kenduri ke? Hehe..
BalasPadamhahaha...
BalasPadamYang berkilo2 itu adalah inventori aje..
Yang betul2 berguna, hanyalah secubit rasa..
opocot! maza lantun-lantun gitew.. hehehe
air liur pun tumpah berkilo-kilo
BalasPadamSaya tidak berapa makan ikan tapi hanya kutip taucu. :-)
BalasPadamHahaha...
BalasPadambalasan dari blog ahkak juga yg tayangkan lauk byrani merah.. hehehe
meleleh sehhh..
Jangan lupa kutip sama lada, bawang, dan kuahnya... hehehe
BalasPadamjangan lupa masukkan taucu. selpas masukkan air asam jawa. taucu ni masin, so garam mungkin tidak perlu
BalasPadamJangan lupa masukkan taucu selepas masukkan air asam jawa tu. Taucu tu dah sedia masin, jadinya garam mungkin tidak diperlukan
BalasPadamOpps.. terlupa lah fulaks.. heheheh
BalasPadamterima kasih gitew....
kerosakan berlaku disini berkali2...
BalasPadamlepas makan sure aku leh jadi org kuning...
- klo kunyit dah sekilo...leh buat pangang cik silvy ibarat memangang ayam gulek...
...wah elok juga boleh jadi orang kuning..
BalasPadamtak susah lah aku nak tambat dan pasangkan antena.. boleh ler pakai Samsung Galaxy 3 dikuasakan orang kuning...
hehehehhe
ikan pelaling ni klu masak gulai tempoyak pun sodap..
BalasPadamoh marvelous.. hehehe
BalasPadamnsib baik tak basah keyboard ni...hahaha
BalasPadambang maza, yg lada tu nak kena biar sampai layu macam layu di tasik madu ke?hohohoh
ok...bawang bawak mai sini...hehe
BalasPadamjangan dibiar lama sangat.. takut ditelan dengan racun parasite lah pulak..
BalasPadamhahahaha.....
masak taucu..hee...sini sllu bt keli je
BalasPadamrasa masin manis heeee masam heeeee
BalasPadamelok tuko jadi ikan pelaling pulak.. hehehe
BalasPadamitu yg slurrppp tu..
BalasPadamyuummmy!
hahhaa
Fuhh, hebat masterchef maza nih.
BalasPadamHanya pandai sembang aje..
BalasPadamyang buat, si darling..
hahahaha
Macam sodap bunyinya Maza. Kalu pakai ikan lain boleh? Ikan pirana ker? Atau ikan bilis? (murah sikit) :D
BalasPadamSebenarnya, lagi sedap gunakan ikan paus baleen yang mati terdampar baru-baru ini sepanjang 15.8 meter dekat dengan Kuala Penyu, di pantai barat Sabah.
BalasPadamdapat sekerat dua sebelah kepala itu pun lagi mantap abg mail!
hehehehe
ini betul2 masak namanya. semua pakai kilo2.. har3..
BalasPadamok nanti balik kampung baru dapat buat. Mr. hubby tak mkn tauchu.. ruginya
hahaha...
BalasPadambawa aje keluar berkilo2..
yang digunakan ialah secubit rasa gitew.. ahaks...
siapa nak makan banyak bona di jang..huhuhu
BalasPadamuiksss.. jangan tak percaya.. sampai ke kuali dijilat anak2 den.. hahaha
BalasPadamikan pelaling tu maksud ikan kembong ke bro..? hehe tak tau sgt nama2 ikan ni. makan je tau
BalasPadamYa memang betul.. tepat sekali..
BalasPadamKata emak, ikan pelaling bersaiz kecil, muka dan sisik sama macam ikan kembong masa remaja, tetapi ia bukan dan tidak dipanggil ikan kembong yang bersaiz 3-4jari itu.. (opss.. jari maza kecil2 aje gitew).. hahaha